Про це головний санлікар України Ігор Кузін розповів в інтерв’ю Liga.net.

Наразі в Україні вже почалась четверта хвиля епідемії COVID-19. 20 січня 2022 р. зафіксовано вже 20 тис. нових випадків захворювань, 21 січня – 22,5 тис. Враховуючи дуже низький рівень тестування у нас в країні, випадків насправді набагато більше.

За словами Ігоря Кузіна, нового локдауну в Україні не має бути, правила щодо перетину кордону наразі лишаються незмінними, а нова хвиля штаму омікрон може бути швидкою, але болючою.

За попередніми розрахунками, представленими Радою національної безпеки та оборони, 59 000 осіб може хворіти в Україні щоденно, а сумарно близько 1 млн українців може захворіти за лютий 2022 р. І це ще дуже оптимістичні прогнози. Пікові показники захворюваності, за прогнозами РНБО, – десь 20-25 лютого. Але наскільки швидким буде спадання, наскільки швидкою буде саме ця хвиля і в яких регіонах – поки що рано казати.

Попри в цілому легший перебіг хвороби при зараженні омікрон-штамом, при такій кількості хворих число критичних та смертельних випадків теж буде суттєво зростати. Особливо на тлі вкрай низького рівня вакцинації в Україні. Частина смертей припаде на людей з іншими хворобами, яким не встигли надати допомогу у зв’язку з перевантаженістю усієї медичної системи.