Амбіції компанії SpaceX з покриття Землі високошвидкісним інтернетом через сузір’я орбітальних супутників зростають, але нове дослідження демонструє значний вплив супутників на астрономічні дослідження.

Після того, як за останні два роки кількість супутників на низькій навколоземній орбіті стрімко зросла, дослідники виявили, що ці об’єкти впливають майже на п’яту частину важливих “сутінкових” астрономічних спостережень. Поки що дія описується як невелика.

SpaceX почала виводити свої супутники Starlink на орбіту у 2019 році, нагадує New Atlas. Того ж року астрономи помітили яскраві смуги світла, що з’явилися на їхніх знімках. Сьогодні близько 1800 інтернет-супутників обертаються довкола Землі на висоті близько 550 км.

Аналіз знімків Паламарської обсерваторії Каліфорнійського технологічного університету в період з листопада 2019 року по вересень 2021 року, виявив загалом 5301 світлову смугу, створену супутниками Starlink, торкнувшись майже п’ятої частини “сутінкових” спостережень астрономів.

Ці спостереження проводяться вранці на світанку або ввечері в сутінках і дуже важливі для виявлення астероїдів, які проходять близько до Сонця і неподалік Землі. “У 2019 році було порушено 0,5 відсотка сутінкових зображень, а зараз – майже 20 відсотків”, – стверджує Пшемек Мроз, провідний автор дослідження.