Шведська компанія Jetson Aero підтвердила початок комерціалізації своїх персональних аеромобілів. Стартап реалізує першу партію у 100 eVTOL-апаратів протягом 2022 року. Наступного року розробник відправить передзамовникам ще 100 аеромобілів, після чого перейде до нарощування виробничих потужностей.

Відзначимо, що перший і поки що єдиний продукт Jetson Aero – це електричний апарат One. Модель призначена для коротких перельотів відкритою місцевістю на невеликій висоті та передбачає місце для одного пасажира, який також виконує функцію пілота. Конструкція One схожа з популярними квадрокоптерами, на зразок дронів від DJI. Аеромобіль отримав вісім електродвигунів, розташованих на чотирьох плечах; вони відповідають як за зліт та посадку, так і за режим горизонтального польоту.

Система керування One нагадує елементи управління традиційних вертольотів. Пілот використовує РУД, джойстик, пару педалей, а також невеликий дисплей, який відображає базову інформацію про стан апарату. Окрім цього, літальний засіб оснащений лідаром, набором датчиків та алгоритмів, які допомагають eVTOL-пристрою уникати зіткнень з різноманітними об’єктами та спрощують управління ним. На додаток, One поставляється з потрійним резервуванням бортового комп’ютера, режимом аварійної посадки, в якому апарат можна буде посадити навіть у випадку втрати одного з двигунів, а також автоматичним балістичним парашутом, повідомляє DroneDJ.

Стартап Jetson Aero відправить передзамовникам 100 персональних eVTOL-апаратів до кінця року

Що стосується специфікацій, то Jetson Aero пропонує одну конфігурацію One — з піковою потужністю двигунів 88 кВт (близько 118 к.с.). Платформа здатна забезпечити короткі перельоти тривалістю до 20 хвилин та розгін до 100 км/год (слід зазначити, що швидкість обмежена програмно, а не технічно). Аби 86-кілограмовий апарат міг злетіти, вага власника не повинна перевищувати 95 кг. На те, щоб повністю зарядити пристрій, потрібно 1-2 години.

Легкий та при цьому ударостійкий каркас аеромобілю виконаний з алюмінію. Габарити “девайсу” — 2480×1500×1030 мм, причому плечі можна додатково скласти, завдяки чому One без проблем поміститься навіть у невеликому гаражі для мотоцикла.

Вартість одного екземпляра eVTOL-рішення складає $92 тис. Цікаво, що для його експлуатації, принаймні, в США не буде потрібна ліцензія пілота, оскільки аеромобіль класифікується у Штатах як саморобно-експериментальний літальний засіб.

«Наша місія  зробити пілотами всіх, хто цього бажає»,  підкреслюють у стартапі, зазначаючи, що для того, аби навчитись управляти апаратом, буде достатньо 5 хвилин, навіть якщо людина не має досвіду пілотування.

Втім, попри це, всіх покупців перед отриманням літального апарату люб’язно запросять на європейську фабрику Jetson Aero, де фахівці стартапу навчать їх керувати аеромобілем.

З моменту анонсу One восени минулого року стартап отримав понад 3 тис. передзамовлень на свої апарати у вигляді депозитів на суму $22 000. Поки що потужності Jetson Aero досить обмежені, тому компанія відібрала та зв’язалася з 200 покупцями, які підтвердили бажання отримати новий тип електричного транспорту раніше за інших. За словами стартапу це «відомі люди» та «досвідчені пілоти».

«Хоча ми прагнемо зробити польоти доступними абсолютно для всіх, нам довелось вибірково обрати перших покупців, оскільки, хочуть вони того або ні, їм доведеться на деякий час стати промоутерами нашого бренду», — вказав Пітер Тернстрьом, співзасновник Jetson Aero.

Як запевняють у стартапі, перша партія One для обраних стартапом щасливчиків вже вирушила у виробництво, і наразі підприємство планує розділити відправку 200 апаратів на дві частини: перша половина буде доставлена клієнтам у поточному році, а друга  у наступному.

Стартап Jetson Aero відправить передзамовникам 100 персональних eVTOL-апаратів до кінця року

У більш віддаленому майбутньому, якщо компанія зможе втілити у життя усі свої нинішні плани, вона має намір залучити низку інвесторів для масштабування виробництва та початку будівництва апаратів для решти передзамовників.