Європейський Союз має заборонити енергомістку систему майнінгу біткоїну, заявив один із провідних фінансових регуляторів блоку. В інтерв’ю газеті Financial Times заступник голови Європейського управління з цінних паперів та ринків (ESMA) Ерік Тедін закликав запровадити заборону на майнінг криптовалют у масштабах усього блоку.

Він сказав, що використання енергії у цій галузі стає “національною проблемою” у його рідній Швеції. Згідно з Кембридзьким індексом споживання електроенергії, зараз Біткоїн споживає 0,6% усієї електроенергії у світі.

Нагадаємо, в алгоритмі Proof-of-Work, який використовується більшістю криптовалют, ймовірність формування блоку в блокчейні залежить саме від потужності обладнання — відеокарт або ASIC-майнерів. Альтернативний метод Proof-of-Stake покладається на наявну частку монет в учасників і не несе таких навантажень.

У листопаді минулого року Тедін, як директор Шведського управління фінансового нагляду, закликав заборонити майнінг криптовалют за допомогою найпоширенішої механіки. Його аргументом було те, що з квітня по серпень 2021 року енергоспоживання операцій із видобутку біткоїнів у Швеції зросло на “декілька сотень відсотків”.

Тедін також наголосив, що не закликає до прямої заборони криптовалют, а швидше намагається стимулювати “дискусію про перехід галузі на більш ефективну технологію”.