Глобальний дефіцит і завищені ціни на відеокарти часом призводять до дуже незвичних акцій та пропозицій, якими інтернет-магазини намагаються привернути увагу покупців. Так, японський Amazon пропонує… такі собі “скриньки щастя” (lucky box) – по суті, це справжні “лутбокси”, тобто коробки з невідомим на момент покупки змістом. Єдине, що повідомляє магазин: така коробка містить якусь відеокарту, але яку саме — покупець дізнається, лише коли відкриє її.

При цьому відеокарта може бути якою завгодно — від новітніх моделей NVIDIA GeForce RTX 3090 або AMD Radeon RX6900 XT до старих серій (GeForce 9 / AMD RX300 та навіть ще старіші). Amazon навіть повідомляє вірогідність отримати ту чи іншу серію — так, шанс побачити в коробці “найкрутіші” моделі становить всього 2%, GeForce RTX 20 або AMD RX5000 — 4%. Левова частка всієї партії цих “скриньок щастя” — зовсім старі та навіть уживані відеокарти, вірогідність отримати саме їх становить цілих 70%.

Здається, не надто приваблива пропозиція, але виявляється, що за ціною в 14 тис. єн (трохи більше за $120) охочих в Японії пограти в таку “лотерею” цілком достатньо — перша партія цього незвичного товару була розпродана майже миттєво. Хоча з огляду на оцінку користувачів (наразі всього 2.2/5) — виглядає так, що задоволені своєю покупкою лишилися далеко не всі.