Британський стартап Wayve, що спеціалізується на технологіях автономного водіння, повідомив про залучення нових інвестицій у розмірі $200 млн. Раунд очолив фонд Palo Alto Eclipse разом з Balderton Capital та провідним дослідником ШІ в компанії Meta Яном Лекуном, пише CNBC. Також у британське підприємство вклалися чинні інвестори – Microsoft, Virgin та інші.

Зазначимо, що стартап Wayve був заснований у 2017 році. Компанія розробляє систему безпілотного водіння, яка не потребує для своєї роботи встановлення лідарів та інших дорогих сенсорів. Натомість машина обладнується звичайними камерами та алгоритмами комп’ютерного зору. Як запевняють у Wayve, завдяки цьому їхнє рішення набагато доступніше у порівнянні з конкурентами.

Окрім цього, технологія стартапу не передбачає використання наперед записаних детальних цифрових 3D-карт, що вимагають постійної актуалізації та суттєво обмежують географію застосування автопілоту. Також ШІ британського підприємства обходиться без чіткого набору інструкцій, що регулюють поведінку автомобіля в тій чи іншій ситуації.

«Замість того, щоб говорити машині, як правильно керувати, ми побудували систему, котра навчається водінню самостійно. В результаті вона може робити речі, які не по зубам робомобілям з ручним програмуванням», – вказує глава Wayve Алекс Кендал (Alex Kendall).

За його словами, підхід з ручним програмуванням може спрацювати в таких містах, як Фінікс, штат Аризона, де завжди сонячно, а вулиці досить широкі та прямі. Проте заздалегідь передбачити та запрограмувати всі необхідні дії, коли справа доходить до таких густонаселених міст, як Лондон з його досить невеликими вулицями та маневруючим трафіком, — неможливо, каже інженер і додає, що такої проблеми не існує для автопілотів, здатних навчатись самостійно.

Як приклад Кендал приводить їх торішній експеримент. Спочатку розроблений стартапом ШІ дослідив дані, отримані за допомогою реальних поїздок співробітників стартапу по Лондону на спеціальних автомобілях, обвішаних купою датчиків. На наступному етапі він відточив сформовані знання у віртуальній симуляції міста. Як підсумок, алгоритм навчився не тільки ефективно керувати автомобілем, але й, зокрема, вірно інтерпретувати сигнали світлофорів, вивчив, як слід тримати рядність на дорозі і як взаємодіяти з іншими транспортними засобами, навіть якщо вони порушують ПДД. Після цього система успішно пройшла тестування безпосередньо на вулицях столиці Великобританії.

На останньому етапі випробувань алгоритму потрібно було проїхати вулицями п’яти британських міст, де він ніколи не був — ні у симуляції, ні у реальному житті. В результаті ШІ зміг застосувати отримані раніше знання в абсолютно новому середовищі та успішно проїхав незнайомими дорогами в потоці транспорту.

«Успіх наших експериментів підтвержує, що ми маємо всі шанси, аби стати першою компанією, чиї робомобілі поширяться світом», — заявив Кендал, не вказавши при цьому конкретних термінів масового впровадження технології.

Цікаво, що бізнес-модель стартапу не передбачає створення власного робомобіля. Замість цього інженери розробляють платформу для автоматизації звичайних автомобілів. Крім того, Wayve цілиться у комерційний, а не у споживчий сегмент ринку.

«Мені дуже важко уявити світ, де масові споживчі автомобілі будуть повністю автономними, оскільки обслуговувати системи автономного керування досить складно», – підкреслює Кендал.

Наразі Wayve співпрацює з онлайн-бакалією Ocado, а також мережею супермаркетів Asda для того, аби автоматизувати їхні сервіси доставки покупок. Перші комерційні тестові виїзди робомобілів стартапу, за словами інженерів, відбудуться до кінця поточного року у межах Лондона. Під час польових випробувань перед кермом завжди буде знаходитись оператор, який зупинить авто у разі аномальної поведінки автопілота.

За даними Crunchbase, з моменту заснування стартап Wayve залучив $258 млн, включаючи новий раунд. Нові кошти компанія планує витратити на розширення команди та подальші дослідження.