Судно Soleil завдовжки 222 метри самостійно пройшло 240 км вздовж узбережжя Японії та пришвартувалося у порту. Технологія була розроблена компанією Mitsubishi Shipbuilding спільно з Shin Nihonkai Ferry Company в рамках масштабної програми роботизації морських вантажоперевезень.

Демонстраційне випробування проєкту під назвою Smart Coastal Ferry відбулося 17 січня. Втім, готувати до нього автопілот інженери розпочали приблизно за пів року — відтоді судно активно курсувало 240-кілометровим маршрутом між містом Кітакюсю та морським районом Ійо-Нада у пілотованому режимі. За цей час фірмова система Super Bridge-X зібрала дані, які дозволили порому, призначеному для транспортування автомобілів, відправитися у безпілотний рейс.

Окрім GPS, автопілот Soleil використовує масив інфрачервоних камер — здатних «бачити» і вдень, і вночі — для виявлення та запобігання зіткненню з іншими суднами, а також може під’єднуватись до електронної системи порту для автоматичного вставання на якір або під завантаження (звісно, при умові, що портове ПЗ підтримує «співпрацю» з робосудном). Цікаво, що автопілот при цьому виконує поворотні та реверсні маневри, з котрими не завжди успішно справляються люди. Уся інформація про стан системи передається в реальному часі віддаленому оператору.

Максимальна швидкість безпілотного плавучого засобу – 26 вузлів, або 48 км/год. Маршрут у 240 км він подолав приблизно за 7 годин — стільки ж часу це зайняло б у пілотованого порому.

Японське вантажне робосудно Soleil самостійно пройшло 240 км
Інфрачервоні камери робосудна Soleil.

Представники компанії Mitsubishi заявили, що впровадження продемонстрованої технології у повсякденне життя сприятиме підвищенню безпеки морських перевезень, знизить потребу в робочій силі та експлуатаційні витрати. До кінця січня та у березні поточного року заплановано проведення наступних випробувань автономних навігаційних систем у рамках проєкту Meguri 2040, запущеного некомерційною організацією Nippon Foundation.