Переносна протитанкова керована ракета MBT LAW / NLAW. Що саме Велика Британія передала українському війську

Як ви, мабуть, чули, 18 січня 2022 р. Сполучене Королівство передало Україні понад 2000 протитанкових керованих ракет MBT LAW (Main Battle Tank and Light Anti-tank Weapon), відомих також як NLAW (Next Generation Light Anti-tank Weapon). Такий собі Javelin для малої відстані, і значно дешевше за той самий FGM-148.

На відміну від FGM-148 Javelin, ракета якого має цінник більш ніж $175 000, снаряд до MBT LAW коштує десь $35 000. Розробкою гранатомета займалася шведська Saab Bofors Dynamics, виробництвом – британська Thales Air Defence. Шведи навіть не приховували, що основною мішенню для їх зброї є російські танки, зокрема, Т-90. MBT LAW / NLAW постачається у війська з 2009 року.

MBT LAW / NLAW призначений для ураження танків, гвинтокрилів, легкоброньованої, неброньованої техніки та укріплень на відстані до 800 м. Система наведення має два режими: згори проти танків або ж контактний підрив. Ракета має інерційну систему наведення з упередженням за лінією візування, тобто, для ураження рухомої цілі після активації системи наведення стрілець має протягом 2-3 секунд утримувати ціль в прицілі. Визначати відстань до цілі, робити будь-які поправки на вітер тощо не потрібно, все зробить бортовий мінікомп’ютер.

Система пуску працює у два етапи: на першому вишибний заряд викидає ракету з пускової труби, а після подолання кількох метрів, на безпечній для стрільця відстані, запускається маршовий твердопаливний ракетний двигун. Завдяки цьому пуск можна виконувати з приміщень, укриття тощо. Пускова труба має кріплення для встановлення будь-яких тепловізійних прицілів або прицілів нічного бачення.

Кумулятивний снаряд MBT LAW / NLAW має калібр 102 мм та розташований під кутом 90°. Гарантоване бронепробиття — до 500 мм гомогенної катаної броні. В дію кумулятивний снаряд приводить комбінований активний оптично-магнітний датчик, налаштований на виявлення типових зразків бронетехніки.

Протитанкова керована ракета MBT LAW / NLAW важить усього 12,4 кг та має ручку для перенесення, тому її може використовувати навіть один солдат. Пускова труба оснащена прицілом Trijicon TA41 NLAW 2,5×20.

MBT LAW / NLAW стоять на озброєнні армій Великої Британії, Фінляндії, Швеції, Швейцарії, Люксембургу, Індонезії, Малайзії, Саудівської Аравії. Наразі ці протитанкові керовані ракети є й в України. На додаток до тих самих FGM-148 Javelin, призначених для ураження складних цілей на більшій відстані.

Більше коментарів!