4 лютого починаються зимові Олімпійські ігри в Пекіні, і до Китаю (попри дипломатичний бойкот з боку США, Канади та ряду інших країн) збираються приїхати безліч спортсменів, журналістів та вболівальників зі всього світу. Обов’язковим для всіх гостей Олімпіади буде встановлення мобільного додатку My2022 — він виконуватиме “щоденний моніторинг ковіду”, постачатиме новини Олімпіади та використовуватиметься для голосових чатів та передачі файлів.

Але група з кібербезпеки Citizen Lab стверджує, що в додатку є фатальні помилки в шифруванні файлів, і його захист передачі даних (голосових повідомлень, файлів, паспортних даних, відомостей щодо хвороб та подорожей тощо) можна легко обійти. Крім того, My2022 збирає конфіденційну інформацію, і хоча додаток повідомляє про це користувача, неможливо встановити, куди вона надсилається. Також в додатку є вже звична для Китаю цензура “політично чутливого” контенту: до “чорного списку” потрапили імена китайських лідерів, Тибет, події на площі Тяньаньмень 1989 року та заборонена в Китаї релігійна група Falun Gong.

Тому інша фірма з кібербезпеки, Internet 2.0, радить усім відвідувачам зимової Олімпіади 2022 придбати перед поїздкою одноразові смартфони й створити нові облікові записи на час свого перебування в країні – та позбутися їх перед поверненням додому. До порад спортсменам залишити свої основні пристрої вдома приєдналися також декілька країн, зокрема США.