Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) пропонувало Міністерству транспорту дозволити компанії FedEx встановлювати на літаки A321-200 інфрачервоні лазери. Це мало захистити повітряні судна від ракет з тепловою голівкою самонаведення, проте пропозицію відкликали.

Відзначимо, що системи самозахисту зазвичай встановлюють на військові літаки. Але є й винятки. Наприклад, у 2004 році ізраїльська авіакомпанія El Al обладнала свій повітряний транспорт відокремлюваними вогневими пастками, щоб захистити його від ракет із тепловим самонаведенням; потім їх замінили на більш ефективні та безпечні у використанні лазерні системи.

FedEx також вже цікавилася системою захисту від ракет для своїх літаків. У 2006 році в рамках випробувань під егідою Міністерства внутрішньої безпеки США вона встановила на лайнери MD-10 лазерну систему DIRCM від Northrop Grumman, здатну виявляти та збивати з пантелику теплові сенсори ракети або відводити її якомога далі від літального засобу. Девайс мав максимально обтічну форму і міг встановлюватися на літаки за 10 хвилин.

FAA пропонувало дозволити FedEx оснащувати літаки системами самозахисту від ракет, але ідею відкинули
Система DIRCM.

Разом з тим, за результатами випробувань експерти міністерства тоді дійшли висновку, що встановлення DIRCM на цивільні літаки спричинить надмірні витрати (одна установка коштувала понад $8,3 млн) і вимагатиме занадто суттєвих регуляторних змін. Втім, відтоді пройшло багато часу, і наразі подібні рішення стали меншими, ефективнішими та дешевшими.

FAA пропонувало дозволити FedEx оснащувати літаки системами самозахисту від ракет, але ідею відкинули
Літак FedEx MD-1

У січні поточного року FAA пропонувало Міністерству транспорту дозволити FedEx встановлювати на літаки A321-200 системи для захисту від ракет із тепловою голівкою самонаведення. Управління зазначило, що за останні роки за межами США відбулася низка атак на цивільні літаки за допомогою зенітних ракетних комплексів, котрі активно розповсюджуються між повстанськими, кримінальними та терористичними угрупованнями через неконтрольоване постачання зброї такими країнами, як Росія.

Хоча в документі не уточнювалося, про яку конкретно систему йде мова, виходячи з формулювань можна зробити висновок, що FedEx міг би використовувати інфрачервоний спрямований випромінювач, тобто аналог DIRCM від Northrop GrummanСаме такими рішеннями сьогодні зазвичай укомплектовують військові літаки та вертольоти. Скоріш за все, FedEx планував встановлювати систему на лайнери, що прямують найбільш ризикованими маршрутами компанії.

На відео можна побачити, як система DIRCM відводить ракету від літака.

Цікаво, що американські норми льотної придатності комерційних літальних апаратів нині не мають стандартів безпеки для лазерних систем самозахисту. Це означає, що в разі схвалення, Міністерству транспорту США потрібно було б перед впровадженням ретельно перевірити, зокрема, безпечність інтенсивного інфрачервоного випромінювання для шкіри та очей людей на борту, на землі та інших літаках. Крім того, слід зазначити, що FedEx наразі не використовує літаки A321-200, про які йшла мова у заявці до FAA, у комерційній експлуатації.