В українському IT трапився мовний скандал. Компанія Andersen, яка за минулий рік зайняла перше місце в рейтингу роботодавців DOU в категорії “800-1500 спеціалістів”, не взяла на роботу декількох розробників через те, що вони відмовилися говорити російською, запропонувавши спілкуватися в колективі українською чи англійською. Про неприємний досвід спілкування з рекрутерами Andersen розповіли кілька IT-фахівців, серед яких ветеран війни на Сході, пише Liga.net.

Сам скандал розгорівся після допису Дениса Водотійця, Java Software Engineer у компанії Atlas Aik. Розробник розмістив на своїй сторінці у Linkedin скриншот розмови з рекрутером Andersen.

IT-компанія Andersen відмовляла кандидатам через українську мову

Як зазначає Денис, після публікації представник компанії все ж таки вибачився перед ним, але офіційної реакції Andersen не було.

“Я вважаю, що такі ситуації є неприйнятними в Україні. Міжнародні IT-компанії мають розв’язувати їх на підставі законодавства країни, в якій працюють”, – каже Водотієць.

У схожу ситуацію з Andersen потрапив також інший український розробник – Богдан Мельник. Це сталося ще у грудні 2021 року, проте він завершував справи на попередній роботі й тільки зараз зміг поділитися своїм досвідом, розмістивши скріншоти діалогу з рекрутером Andersen в Linkedin та Facebook.

IT-компанія Andersen відмовляла кандидатам через українську мову

Розробник скинув своє резюме, проговорив основні питання. І його, і представницю компанії на той момент все влаштувало, тому вони почали домовлятися про наступний етап – технічне інтерв’ю.

“І тут з’ясувалося, що у них така принципова політика – вони використовують російську мову, тому я не підходжу їм. До того, як стати розробником, я був на фронті. Спочатку був добровольцем, а у 2015–2016 роках воював у складі Збройних сил України. І тут, у столиці України, мені кажуть, що я маю спілкуватися російською. Для мене це дисонанс”, – розповідає розробник.

Богдан Мельник не чекає від компанії вибачень, проте хотів би, щоб вони заплатили штраф – і ці гроші пішли до бюджету країни.

В Andersen спочатку не коментували скандал, але вчора співзасновник компанії Алекс Орлов опублікував на своїй сторінці у Facebook повідомлення про недопустимість дискримінації.

“Хочу висловитися з цього питання максимально однозначно: дискримінація абсолютно не прийнятна у компанії Andersen, і компанія ніколи її не толеруватиме. Листування, яке раніше мало місце між нашим рекрутером та кандидатом, стало стимулом комплексно подивитися на бізнес-процеси всередині. Ми засвоїли урок, і я особисто відповідаю за те, що принцип нульової толерантності до дискримінації дотримується завжди і в усьому” – пише Орлов.

Також він описав наступні кроки компанії щодо розв’язання проблеми, зокрема: проведення тренінгів для HR-команди, щодо політики нульової толерантності до дискримінації; системний діалог зі співробітниками всіх офісів задля покращення корпоративної культури; та додаткову оцінку HR-процедур на відповідність вимогам законодавства.

Сама компанія Andersen була заснована в Білорусі у 2007 році, має представництво в Росії та зараз більшість з її 10 офісів розташовані в Україні – у Києві, Чернігові, Черкасах, Харкові, Одесі та Дніпрі. До 2020 року головний офіс знаходився у Мінську, але на початку 2021 року компанія перенесла його в Київ.