Інформація про висловлювання директорки NASA за програмою МКС Робін Гейтенс щодо можливого ізолювання російського модуля МКС «Звєзда» з подачі Interfax з’явилася на багатьох російських ресурсах. На англомовних джерелах, на сайтах та соціальних сторінках NASA та МКС її ще нема.

Начебто у той час, як NASA та «Роскосмос» працюють над усуненням витоку повітря в модулі «Звєзда», та ситуація не становить серйозної загрози, директорка NASA за програмою МКС Робін Гейтенс повідомила, що у випадку погіршення ситуації розглядається варіант повної ізоляції відсіку.

«У найгіршому варіанті розвитку подій ми можемо перманентно ізолювати цей модуль», – начебто сказала пані Гейтенс на засіданні Комітету з освоєння космічного простору та пілотованих польотів Консультативної ради NASA. «Витік настільки маленький, що його складно виявити детекторами та ультразвуковими засобами діагностики», – пояснила при цьому Гейтенс.

Вона також додала, що на станції є достатній запас повітря, і ситуація із витоком зараз не несе серйозних загроз екіпажу.

«Роскосмос» вже встиг відреагувати на слова пані Гейтенс.

«Російські космонавти розпочнуть остаточне усунення витоку повітря на МКС після прибуття нових засобів на кораблі «Прогрес», ситуація з витоком повітря не викликає занепокоєння» – повідомили у пресслужбі корпорації. «Турбота наших партнерів зі станції не обґрунтована і викликає подив» – додали у «Роскосмос».

Вихід двох російських космонавтів у відкритий космос заплановано на 19 січня 2022 р., але він стосується модуля «Причал», а зовсім не «Звєзди».