Китайські інженери навчили двоногого робота Jet-HR2 підійматися у повітря та зависати на одному місці, використовуючи вентилятори в ногах. Запис випробувань можна подивитись на YouTube-каналі лабораторії.

Відзначимо, що людиноподібні та інші ходячі роботи вважаються видом роботів з найвищою прохідністю, що, наприклад, не перший рік демонструє Boston Dynamics зі своїм Atlas. Але їх можливості не безмежні — вони, як мінімум, обмежені довжиною і висотою кроку. Окремі групи інженерів працюють над створенням двоногих роботів, здатних у разі потреби перелітати перешкоди та повертатися до енергоефективної ходьби. Зокрема, цим займаються інженери з Гуандунського технологічного інституту.

Розроблений китайськими винахідниками двоногий робот Jet-HR складається з двох ніг, що з’єднані зверху, але без тулуба. У нього є чотири вентилятори: по одному в стопах і ще два на рівні пояса. За допомогою першої версії робота, Jet-HR1, розробники ще у 2018 році продемонстрували здатність апарату за допомогою вентиляторів з кільцевим обтічником, розташованих у стопах, переступати через великі перешкоди довжиною до 80% від довжини кінцівки.

Влітку 2021 року інженери презентували другу версію приладу, Jet-HR2, і вперше показали, як він відривається від землі. Разом з тим, на той момент у роботі використовувалися прості алгоритми керування тягою, які були надто примітивні для нормального польоту. Через це робот не міг зависнути на одному місці, і його доводилося тримати руками.

Втім, нещодавно китайські розробники опублікували нове відео, на якому продемонстрували прогрес у розробці алгоритму керування польотом – тепер робот Jet-HR2 здатний злетіти та зависнути на одному місці.

Попри те, що при зависанні над підлогою робот трохи зміщується в той чи інший бік, загалом політ можна назвати стабільним. Розробники показали два успішні випробування, в яких робот провисів у повітрі приблизно по 25 секунд, і одне невдале, при якому тяга виявилася занадто високою і він злетів майже до стелі, після чого його двигуни довелося відключити. Один з інженерів зміг упіймати робота, що падає, і той, судячи з усього, не отримав пошкоджень.

Насамкінець зазначимо, що демонстраційні польоти проходили за спрощеною схемою: ноги Jet-HR2, у яких, за словами розробників, 10 ступенів свободи, були зафіксовані нерухомо. Втім, знамениті роботи Atlas теж розроблялися поступово, а отже — у винахідників з Піднебесної, ймовірно, ще все попереду. Передбачається, що роботи Jet-HR стануть у пригоді при надзвичайних ситуаціях, оскільки зможуть оцінювати ситуацію з землі, піднімаючись у повітря лише для того, щоб долати надто небезпечні для ходьби перешкоди, наприклад, схильні до обвалення поверхні.