Норвезька компанія Nammo представила концепцію дрону зі встановленим на ньому легким протитанковим гранатометом M72. Таким чином розробники хочуть збільшити далекобійність зброї, а також дати можливість атакувати цілі зверху. Крім того, вони припускають, що дрони з M72 зможуть утворювати рої.

Зазначимо, що ручні одноразові гранатомети M72 калібру 66 мм відомі з часів В’єтнамської війни та призначені для ураження як броньованої техніки, так і особового складу та легко укріплених споруд. Сьогодні ними користуються збройні сили цілої низки країн, переважно з НАТО. Виробляють M72 кілька компаній, у тому числі Nammo. У більшості варіацій максимальна дальність гранатомету обмежена 350 метрами.

Минулої осені Nammo представила концепцію дрону з гранатометом M72 на борту, над якою вона працює з 2017 року. Ця система вже брала участь у ряді демонстраційних випробувань з використанням бойових снарядів, зокрема й для норвезької армії.

https://www.youtube.com/watch?v=edX1vCt75Ms

Якщо встановити ручний гранатомет на дрон, це збільшить дальність зброї, вважають розробники. Крім того, M72 зможе атакувати зверху, завдяки чому йому стануть доступні нові цілі — у тому числі основні бойові танки, у яких, як правило, на даху броня тонша. При цьому оператору не потрібно буде знаходитись у небезпечній зоні.

Норвезька компанія вважає, що дрони з M72 стануть більш ефективним і не сильно дорожчим рішенням у порівнянні з використанням звичайних гранатометів, особливо, коли з мультикоптерів буде можливо утворювати рої, якими командуватимуть всього один або декілька операторів. За словами спеціалістів Nammo, для оснащення M72 потенційно може підійти навіть звичайний комерційний безпілотник, оскільки гранатомет має “дуже малу” віддачу.

Поки що розробники продовжують експериментувати з представленою системою. Встановлені на ній камери наразі здатні транслювати оператору зображення в режимі реального часу на відстані трьох-чотирьох кілометрів. Інженери працюють над тим, щоб збільшити цей показник до 50 кілометрів.