З 14 січня перестали працювати сайти відомого українського торент-трекера Гуртом (toloka.to та hurtom.com), що одразу створило багато конспірологічних теорій, починаючи від атаки російських хакерів, яка якраз відбулася в той день, до спецоперації СБУ.

Пікантності ситуації додавав той факт, що окрім самих сайтів Гуртом, адміністрація трекера не веде комунікацію через інші канали. Сторінка на Facebook не оновлювалася з 2018 року, останній пост на ній якраз повідомляє про “тимчасові технічні проблеми” і люди в коментарях продовжують питати, що з сайтом.

У жодному разі не виправдовуємо піратство, але спільнота Гуртом в тому числі активно займалася популяризацією української мови через дублювання, озвучення для фільмів та серіалів, яке потім використовувалося в тому числі легальними стрімінговими сервісами. Тому було цікаво розібратися, що трапилося з проєктом.

Ніяких повідомлень про закриття торент-трекеру з боку українських правоохоронців не було. “Межа” направила запит в Службу безпеки України, але на момент публікації відповідь на нього ще не надійшла, ми додамо її як тільки вона з’явиться. Хоча в розділі новин сайту СБУ також немає інформації про припинення діяльності торент-трекера Гуртом.

Проте з’ясувати причини відсутності онлайн сайтів Toloka та Hurtom нам вдалося іншим способом, поспілкувавшись з одним з його адміністраторів на умовах анонімності. Як виявилося, проблеми в їхній роботі не пов’язані з хакерськими атаками чи правоохоронними органами, вони носять суто технічний характер.

“Гуртом запрацює найближчим часом. Потрібно почекати максимально три дні — тиждень. Виникли технічні проблеми – сайт переїде на нову платформу” – повідомило нам джерело.

Отже, проєкт має відновити свою роботу найближчим часом, а ми продовжимо слідкувати за подіями навколо нього.