Згідно з лабораторним дослідженням, що опубліковано у Journal of Nature Products, сполуки канабіса запобігали проникненню вірусу, який викликає COVID-19, у здорові клітини людини, про це повідомляє видання Bloomberg.

Дослідники з Університету штату Орегон повідомили, що під час хімічного скринінгу дві сполуки, які зазвичай зустрічаються у коноплях, – каннабігеролінова кислота, або CBGA, та каннабідіолінова кислота, або CBDA, – були ідентифіковані як такі, що мають потенціал для боротьби з коронавірусом. У дослідженні вони показали спроможність зв’язуватися з білками-шипами на вірусі та блокували наступний крок, який патоген використовує для зараження людей.

Вчені перевірили дію сполук на альфа- та бета-варіанти вірусу в лабораторії. Дослідження не передбачало надання добавок людям або порівняння рівня інфекції у тих, хто вживає сполуки, з тими, хто цього не робить.

Насправді коноплі досить широко вживається у різних сферах життя. Вона є джерелом клітковини, харчових продуктів і кормів для тварин, екстракти конопель зазвичай додають в косметику, лосьйони для тіла, дієтичні добавки та харчові продукти. Раніше коноплі взагалі то була стратегічною сировиною, тому що саме з неї, з конопляного прядива, виготовляли мішки, полотно, мотузки, линви, доріжки, а саме головне корабельні линви для парусних суден.

«Ці сполуки можна приймати перорально і вони мають довгу історію безпечного використання для людей», — сказав Річард ван Брімен, дослідник з Глобального інноваційного центру коноплі штату Орегон. «Вони мають потенціал для запобігання та лікування інфекції SARS-CoV-2», – додав він.