Awesome Games Done Quick — один з двох щорічних благодійних марафонів у США на швидкісне проходження відеоігор, що проходять під проводом спільнот Speed Demos Archive та Speedruns Live. Кошти, зібрані на цих марафонах (крім зимового AGDQ, влітку також проводиться Summer Games Done Quick), спрямовуються переважно двом організаціям — Фонду профілактики раку (Prevent Cancer Foundation) та “Лікарі без кордонів” (Médecins Sans Frontières).

Зазвичай ці марафони проводилися наживо — організатори орендували приміщення, де збиралися геймери та демонстрували свої навички у швидкісному проходженні улюблених ігор, і все це можна було подивитися у Twitch — але з минулого року через епідемію ковіду вони повністю перейшли в онлайн.

Проте це, як ми бачимо, не завадило зборам коштів на благодійність: цьогорічний Awesome Games Done Quick зміг зібрати рекордну суму — цілих $3,4 млн — для Фонду профілактики раку. Крім найбільшої суми за всю 12-річну історію обох марафонів, цей AGDQ також швидше за всі інші зміг досягти відмітки у $1 млн.

Як повідомляють організатори, під час цього івенту загалом було продемонстровано 149 “спідранів” та отримано 49,482 пожертвування від 28,073 різних осіб. Марафон проходив з 9 по 16 січня, і його учасники також встановили кілька власних рекордів: наприклад, гравець із ніком InsertLogic повністю пройшов Kena: Bridge of Spirits за 28 хвилин 35 секунд, а Mitchriz спромігся пройти дуже складну Sekiro: Shadows Die Twice… із зав’язаними очима, протягом двох годин орієнтуючись у грі лише на звук та підказки глядачів.

Наступний благодійний марафон Games Done Quick — Frost Fatales 2022, який проходитиме з 27 лютого по 5 березня. Це жіночий івент, який збиратиме кошти для Фонду Малали (Malala Fund) — він заснований пакистанською правозахисницею Малалою Юсафзай та допомагає дівчатам у всьому світі з доступом до освіти.