Служба безпеки України (СБУ) відзвітувала про ліквідацію підпільного центру з майнінгу криптовалют, який викрадав промислові обсяги електроенергії з державного об’єкта критичної інфраструктури в Одесі. Де саме була розташована криптоферма в СБУ не повідомляють, але зазначають, що її діяльність могла призвести до надзвичайних ситуацій у транспортній сфері, у тому числі під час залізничних перевезень.

За даними слідства, до створення нелегального майнінг-центру причетні двоє мешканців обласного центру. Технологічне обладнання для майнінгу електронних грошей встановили в орендованому складському приміщенні на території міста. Частину одержаних «прибутків» вони конвертували в іноземну валюту і виводили за кордон через третіх осіб. Решту цифрових грошей – зберігали у власних віртуальних гаманцях.

Встановлено, що електроживлення спеціалізованого устаткування зловмисники здійснювали через несанкціоноване підключення до державної електромережі.

Під час обшуків у складському приміщенні та за місцями проживання затриманих осіб правоохоронці виявили:

  • понад 100 одиниць комп’ютерної техніки та обладнання для майнінгу криптовалют;
  • засоби зв’язку і документацію із доказами протиправної діяльності.

Вилучені предмети та матеріали направлено на експертизу.

Наразі триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин протиправної діяльності та притягнення до відповідальності винних осіб.