Звукозаписні компанії Sony Entertainment, Warner Music Group та Universal Music подали у Німеччині позов проти хостинг-провайдера Uberspace, який розміщує офіційний сайт проєкту YouTube-dl.

YouTube-dl – відомий інструмент, що дозволяє будь-якому користувачеві обійти вбудований цифровий захист та завантажити контент з YouTube та величезної кількості інших сайтів. Німецький суд має вирішити, чи є копіювання захищених файлів з відеохостингу на локальні сховища — жорсткі диски, флешки тощо — порушення авторських прав.

Так, у правилах надання сервісу в YouTube дійсно позначено заборону завантаження копій на локальні системи. Але найцікавіше у ситуації те, що у Німеччині діє закон, який надає користувачам можливість створення копій для особистого використання. За цим законом Громадяни Німеччини сплачують збори за право приватного копіювання у вигляді відсотку плати за пристрій, що стягується при кожній покупці смартфонів або носіїв інформації.

private copying tax

До речі, в Україні з 2003 року також існує податок на приватне копіювання, дію якого змінами та доповненнями 2020 року поширили на смартфони, планшети, телевізори, ноутбуки, аудіосистеми, жорсткі диски, папір та інші носії інформації. Вважається, що цей податок повинен компенсувати авторам контенту втрати через те, що потенційно кожен користувач копіює музику, фільми та книги.

Позивачі наполягають на тому, що YouTube-dl – це програмний засіб для порушення авторських прав, і намагаються представити дії хостера сайту, компанії Uberspace, як співучасть у розповсюдженні незаконного програмного забезпечення. У відповідь на попередній позасудовий запит про блокування компанія Uberspace не погодилася видалити сайт, як і взагалі не погодилася з претензіями.

Асоціація звукозаписних компаній Америки (RIAA) вже намагалася досягти блокування файлів проєкту на GitHub, але прихильникам вдалося заперечити блокування та повернути доступ до репозиторію. Пізніше GitHub вклав 1 мільйон доларів у фонд захисту від майбутніх аналогічних юридичних атак.

YouTube-dl Uberspace

 

Генеральний директор Uberspace вважає, що позов не має законних підстав, оскільки YouTube-dl не має можливості обійти захисні механізми та лише надає доступ до публічного контенту, що вже є на YouTube. За своєю функціональністю YouTube-dl нагадує спеціалізований браузер, але ніхто не намагається заборонити, наприклад, Firefox лише тому, що він дозволяє отримати доступ до музичних відео на YouTube.

На думку юристів організації Electronic Frontier Foundation (EFF), проєкт не порушує закон, оскільки шифрована сигнатура YouTube не є механізмом протидії копіюванню. В Uberspace вважають, що розв’язаний судовий процес є спробою створити прецедент або фундаментальне рішення (fundamental judgment), які зможуть надалі використовуватися для тиску на інші компанії у схожих ситуаціях.