Космічний телескоп James Webb розпочав процес підготовки до налаштування дзеркал

8 січня 2022 р. космічний телескоп James Webb завершив розгортання основного дзеркала, а декілька днів тому розпочався тривалий процес точного налаштування сегментів оптики в єдиний великий науковий інструмент.

Спочатку наземна команда зробила тестові рухи усіма 126 приводами основного дзеркала та шістьма пристроями, які будуть позиціювати допоміжні дзеркала, щоб переконатися, що всі вони після запуску працюють належним чином. Також було випробувано точне компенсуюче дзеркало (Fine Steering Mirror), яке має вирішальне значення для процесу стабілізації зображення.

Потім команда вчених почала надсилати інструкції на кожен сегмент основного та допоміжних дзеркал, щоб перевести їх з конфігурації для запуску у робочу. Кожне дзеркало для кращої підтримки під час старту має на зворотній стороні три жорсткі металеві кілочки. Вони вставлені в відповідні гнізда в основній структурі телескопа. Перед запуском усі дзеркала були закріплені й таким чином захищені від тріскання під час стартових вібрацій.

Зараз кожне дзеркало переміщується у робочу позицію за допомогою невеликих регулювань по 10 нм. Щоб обмежити обмін тепла, яке передається холодним дзеркалам JWST, кожен привід може працювати протягом короткого часу та переміщується лише на 1 мм за добу. З такою швидкістю росте трава! Ці тендітні рухи триватимуть щонайменше десять днів, після чого інженери зможуть почати тримісячний процес вирівнювання сегментів, щоб вони працювали як єдине дзеркало.

Більше коментарів!