Компанія випустила оновлення для програми NVIDIA Canvas – графічного редактора, що дозволяє створювати за допомогою штучного інтелекту (ШІ) реалістичні пейзажі на основі схематичних малюнків.

У новій версії розробники додали підтримку ШІ GauGAN2. Серед іншого, це дозволило збільшити роздільну здатність одержуваних зображень вчетверо — з 256×256 до 1024×1024 пікселів (слід зазначити, що у контексті генерації зображень 1024×1024 вважається на сьогодні достатньо високою роздільною здатністю, оскільки тренування такої нейромережі вимагає значних обчислювальних ресурсів). Як наслідок, зросла і деталізація намальованих об’єктів:

Додаток NVIDIA Canvas отримав підтримку GauGAN2 – малюнки нейромережі стали ще більш реалістичними
Порівняння результатів роботи старої (зліва) та нової (справа) нейромереж GauGAN.

Крім того, у редакторі з’явилося п’ять нових пензлів для позначення різних типів реальних об’єктів: солома, квіти, мул, бруд та чагарники.

Відзначимо, що генеративно-змагальну нейромережу GauGAN2 Nvidia представила у листопаді 2021 року. Вона вміє створювати пейзажі не лише на основі малюнків, але й за текстовими описами. GauGAN2 була навчена на 10 мільйонах високоякісних пейзажних зображень з використанням NVIDIA Selene – цей суперкомп’ютер займає шосту позицію у світовому рейтингу, опублікованому у листопаді 2021 року.

Конкретного практичного прикладу застосування системи наразі немає, проте вона може виявитися корисною, наприклад, для створення концепт-артів, оскільки вміє генерувати не лише пейзажі, а й абстрактні світи.

 

Спробувати попрацювати з алгоритмом онлайн можна на веб-сторінці розробників. Програма Canvas безплатна і доступна для завантаження з сайту NVIDIA. На відміну від веб-версії GauGAN2, додаток працює тільки на комп’ютерах з Windows 10 та NVIDIA RTX, оскільки використовує тензорні ядра цих відеокарт.

З оновленим ШІ у Canvas користувачі соцмереж почали активно експериментувати. Отримані краєвиди і футуристичні картини вони викладають в Instagram з хештегом #gaugan2. Ось деякі з них: