Багатоцільові колісні наземні роботи MUGV виробництва компанії Hyundai Rotem пройшли піврічні випробування в прикордонних районах Південної Кореї. Як повідомляє Aju Business Daily, тепер вони готові до бойових місій.

Зазначимо, що Управління програм оборонних закупівель (DAPA) Південної Кореї замовило у Hyundai Rotem двох роботів MUGV у 2020 році. Згідно з їхніми специфікаціями, це повністю електричні апарати з колісною формулою 6х6 та масою 1,6 тонни, оснащені безповітряними шинами та здатні повертати на місці завдяки вбудованим у кожне окреме колесо двигунам. Їхня довжина — 2,4 м, ширина — 1,5 м, а висота — 0,9 м.

Роботи призначені, перш за все, для розвідувальних місій, перевезення вантажів, зокрема, провізії та боєприпасів, та евакуації поранених. Вони розганяються до 30 км/год на шосе та до 10 км/год – на пересічній місцевості. При швидкості 5 км/год заряду їх акумуляторів вистачає на шість годин ходу. Цікаво, що колісним пристроям не потрібен періодичний “відпочинок” для охолодження завдяки спеціальній системі відводу тепла. Крім того, підкреслюється, що використовувати MUGV можливо у будь-яких погодних умовах.

Кожен робот може нести до 600 кг корисного навантаження, включаючи 200 кг вантажу у вантажному відсіку. При необхідності він може бути озброєний дистанційно керованим бойовим модулем, що підтримує, зокрема, кулемет калібру 5,56 мм. Також апарат оснащений камерами денного та нічного зору, здатними “бачити” на відстань до 4 км, зображення з котрих у тому числі транслюється на монітори віддалених операторів. На додаток, MUGV підтримує різні режими роботи — від просто дистанційного керування до функції автоматичного слідування за обраною людиною чи транспортним засобом та автономної їзди по наперед заданому маршруту.

Збройні сили Республіки Корея взяли на озброєння наземних колісних роботів MUGV

Влітку минулого року Hyundai Rotem передала двох роботів MUGV південнокорейській армії на випробування. Це були перші безекіпажні машини, які військові отримали на експлуатацію.

На початку січня поточного року Hyundai Rotem оголосила, що багатоцільові колісні роботи успішно пройшли піврічні випробування та готові до бойових місій у складі Збройних сил Республіки Корея. Тестування апаратів проходило, зокрема, і вздовж демілітаризованої зони, і у прибережних регіонах. Роботи брали участь у спостережних та розвідувальних місіях, а також доставляли різні вантажі та вели ближній бій. Скільки саме роботів поступило або ще поступить на озброєння — не уточнюється. Передбачається, що використання MUGV дозволить знизити ймовірність втрат серед бійців, а також покращити їх вогневу міць.

Наостанок зазначимо, що Міністерство національної оборони Південної Кореї наразі активно впроваджує програму, згідно з якою у 2024 році у збройних силах республіки повинні з’явитися перші змішані підрозділи з “розумних” машин та людей (перші при цьому повністю підпорядковуватимуться своїм колегам-людям). За допомогою все більш активного використання роботів південнокорейські військові сподіваються підтримувати бойову міць збройних сил на фоні зниження чисельності населення та скорочення народжуваності – так, за прогнозом ООН, до 2100 року, якщо ситуація не зміниться, чисельність населення країни зменшиться до 38,7 млн осіб з нинішніх 50 млн.