Офіс стратегічних можливостей Пентагону закрив проєкт «Володар примарного флоту» з поміткою «успіх» і готується передати надводних роботів американським військово-морським силам. Як пише Breaking Defense, два роботизовані судна найближчим часом увійдуть до експериментальної ескадри ВМС США.

Проєкт «Володар примарного флоту» стартував у 2017 році. Його метою було створення середніх та великих роботизованих військових кораблів, які здатні довго обходитися без обслуговування. Згідно з програмою, такі судна не тільки підвищать боєздатність флоту, але й будуть дешевшими в утриманні.

Наразі у «Примарний флот» входять два надводні роботи – Ranger та Nomad. Вони були перероблені зі швидкохідних комерційних суден, які зазвичай використовуються для робіт на нафтових платформах і морських вітряних електростанціях. Разом з тим, ці транспортні засоби мають багато місця для перевезення вантажу, яке ніщо не заважає залучити й для встановлення різноманітного військового обладнання.

Обидва роботи вже були випробувані тривалим автономним плаванням. Так, у 2020 році корабель Ranger, а у 2021 – Nomad пройшли в автономному режимі від Мексиканської затоки до Західного узбережжя США більшість шляху (98%); лише через Панамський канал їх проводив капітан. Відстань, яку в результаті подолав кожен корабель, склала близько 8 000 км.

Крім того, минулого року корабель Ranger випустив багатоцільову ракету SM-6 із модульної пускової установки на борту. Зазначимо, що цю ракету розробила компанія Raytheon. Вона важить 1500 кілограмів, а її дальність досягає 370 кілометрів. SM-6 може вражати повітряні цілі, такі як літаки, вертольоти та крилаті ракети, та перехоплювати балістичні ракети на прикінцевому етапі їхнього польоту. Також ракета підійде для завдання ударів по статичним наземним цілям і рухомим цілям у морі.

Окрім SM-6, з продемонстрованої модульної установки потенційно можна запускати й інші боєприпаси, у тому числі крилаті BGM-109 Tomahawk.

12 січня поточного року керівник програми безпілотних морських систем американських ВМС Піт Смолл повідомив, що Офіс стратегічних можливостей Пентагону закрив проєкт «Володар примарного флоту». Це сталося у грудні після прикінцевої демонстрації, під час якої перевірялася автономність та надійність роботизованих суден, а також їх здатність виконувати типові завдання флоту.

Обидва судна у січні увійдуть до експериментальної ескадри ВМС США. Вона з’ясовуватиме, де саме автономні кораблі здатні принести найбільше користі у флоті. Як зазначає видання The Drive, потенційно вони можуть бути залучені у сфері радіоелектронної боротьби, протидії підводним човнам, зборі розвідданих або пошуку мін. Втім, не виключено їх використання і у бойових місіях — надводні роботи, наприклад, можуть бути розподілені на великі відстані та завдавати ударів по цілях, отриманих з інших платформ, таких як супутники або розвідувальні БПЛА, або виступати плавучими ракетними установками, що автономно прямують за флотом і прикривають його.

ВМС США обзаведуться робокораблями «Примарного флоту»
Робокорабель Nomad, фото 2019 року.

Цікаво, що у майбутньому до Ranger і Nomad приєднаються ще два робокораблі. Їхні характеристики не розголошуються, наразі про них відомо лише те, що їх будують з літа минулого року.

Наостанок зазначимо, що, як заявив Смолл, результатом проєкту «Володар примарного флоту» стало не тільки виготовлення самих автономних кораблів, але й розробка платформи, котра дозволяє роботизувати звичайні судна.