13 січня у Великій Британії було подано колективний позов проти Meta (раніше Facebook). Її звинувачують у порушенні Закону про конкуренцію, обґрунтовуючи це тим, що компанія Марка Цукерберга протягом кількох років зловживала своїм панівним становищем у соціальних мережах.

У позові йдеться, що протягом цього періоду Facebook збирала дані як через власну платформу, так і за її межами, використовуючи такі механізми, як Facebook Pixel. Це спеціалізований програмний засіб, який використовується великою кількістю сайтів, зовнішніх щодо Facebook, для відстеження активності користувачів, причому ці дані надходять безпосередньо на сервери Facebook.

Ініціатор позову, міжнародний експерт із конкурентного права доктор Ліза Ловдал Гормсен стверджує, що Facebook встановила “дуже несправедливу ціну” для користувачів соціальної мережі у Великій Британії. Дані, що збиралися Facebook, використовувалися для формування великих прибутків, в обмін на що соціальна мережа “фактично надала користувачам можливість розміщувати тільки фотографії немовлят і кошенят для їхніх друзів і сімей”.

Вона також заявила, що американська компанія має виплатити компенсацію 44 мільйонам британських користувачів за використання їх даних у період з 2015 до 2019 року. Від соціальної мережі вимагають виплатити 2,3 мільярда фунтів стерлінгів, або 3,1 мільярда доларів, як компенсацію збитків користувачам Meta у Великій Британії.