Американська компанія Nuro представила третє покоління безпілотного кур’єра, що їздить звичайними дорогами. Уперше апарат був продемонстрований широкому загалу у 2018 році, а з 2020 року робомобілі стартапу активно розвозять замовлення з Walmart та Domino’s Pizza у Х’юстоні, штат Техас.

Як і раніше, нове рішення позиціюється як платформа для доставки в основному харчових продуктів на останній милі. Воно має два збільшених у порівнянні з попередньою моделлю відсіки для посилок загальним об’ємом 0.75 м³, в яких можна розмістити до 24 пакетів з продуктами загальною масою до 225 кг. В залежності від типу товарів, котрі потрібно перевезти, відсіки можна вручну обладнати необхідними змінними полицями. Також вони можуть незалежно один від одного підтримувати задану температуру — від -5 до 46 ºC.

“Це означає, що ваша піца приїде теплою, а газована вода – прохолодною”, – зазначають у компанії.

З подушкою безпеки для пішоходів: стартап Nuro показав нову версію безпілотного кур'єра

Автоматичні дверцята гарантують, що товари не загубляться по дорозі, а комунікація з апаратом зі сторони співробітника магазину та кінцевого споживача відбувається за допомогою вбудованого в корпус планшета.

Серед інших особливостей нової версії: у машини крім основного лідара в центрі даху з’явилося ще чотири — два зверху по боках та по одному у передній та задній частинах корпусу на висоті фар. Завдяки цьому, а також купі камер, радарів та навіть тепловізору, як запевняють інженери, робомобіль матиме надійний всебічний 360-градусний огляд. Також робокур’єр отримав механізм автоматичного очищення сенсорів від забруднень – тож тепер йому не страшна навіть доволі сурова негода.

У передню частину нової версії безпілотника була встановлена зовнішня подушка безпеки. Її задача — зменшити ризик травмування при зіткненні з людиною.

З подушкою безпеки для пішоходів: стартап Nuro показав нову версію безпілотного кур'єра

Також апарат став набагато швидше: він розганяється до 72 кілометрів на годину проти 40 км/год у минулій версії. Ще одна відмінність від минулих поколінь полягає у розмірі. Компанія не оголосила точні характеристики, але зазначила, що новий безпілотник на 20% компактніше середньостатистичного легкового автомобіля. При цьому ширина попередньої моделі складала всього 1,1 метра, що набагато менше середньої машини. Іншими словами, апарат став ширше (це помітно навіть візуально на відео нижче), проте він все одно достатньо компактний, аби його могли легко обходити пішоходи та об’їжджати велосипедисти та автомобілі (тут слід зазначити, що пересуватись робомобіль буде виключно по автомобільних шляхах, не заїжджаючи на велосипедні доріжки або тротуари).

На додаток, як і раніше, нове рішення Nuro повністю електрифіковано і працює від вбудованих акумуляторів.