Протягом 2021 року в Україні продовжила зростати потреба в IT-спеціалістах, й очікується, що ця тенденція продовжиться в наступні роки. Тому не дивно, що в Уряді почали перейматися цією проблемою та вже направили до ВР законопроєкт “Про внесення змін до Закону України “Про імміграцію”. Який має спростити імміграцію в Україну іноземним IT-спеціалістам.

Проєкт закону насамперед зменшує строк розгляду заяв про надання дозволу на імміграцію з одного року до 6 місяців. А також має удосконалити процедури відмови в наданні дозволу на імміграцію, скасування дозволу на імміграцію та посвідки на постійне проживання. Крім того, в ньому передбачено:

  • посилення заходів протидії нелегальній міграції стосовно осіб, яким відмовлено у видачі дозволу на імміграцію або скасовано такий дозвіл;
  • отримання біометричних даних заявників при подачі документів;
  • удосконалення квотного принципу надання дозволу на імміграцію;
  • запровадження нової підстави надання дозволу на імміграцію для осіб, які проживали на території понад 5 років;
  • забезпечення законодавчого регулювання питання відмови у наданні дозволу на імміграцію особам, які мають намір легалізуватись на території України на підставі фіктивних шлюбів.

Поки що немає інформації, коли законопроєкт може бути прийнятий, поки що він має пройти всі необхідні Комітети, а потім отримати підтримку депутатів під час двох етапів голосування у ВР.