Користувачі Firefox почали писати про проблеми з роботою браузера, який перестав відкривати інтернет-сторінки. Спочатку повідомлялося, що збій може бути пов’язаний з виходом 96 версії програми, проте проблеми в роботі були й більш ранніх версіях та не залежно від платформи.

Як зазначив один з користувачів на форумі Hacker News, проблема могла бути пов’язана з протоколом DoH (DNS over HTTPS), який шифрує з’єднання.

В останній версії Firefox (96.0 і 95.02), схоже, виникла проблема: як тільки ви ввімкнете DoH (DNS over HTTPS), браузер не може встановити будь-які з’єднання. Вимкнення цієї функції після ввімкнення не розв’язує проблему, закриття браузера залишає процеси у фоновому режимі та вони продовжують споживати ресурси системи. Кілька моїх друзів повідомили (Windows/Linux), що бачать ту саму проблему, але ми не змогли знайти рішення.

Firefox, як і деякі інші браузери, за замовчанням використовує DoH від Cloudflare, тому можливо в ньому стався збій, хоча поки що про це не повідомляється. На цей час проблему можна вирішити змінивши налаштування DoH та вибравши іншого провайдера DNS.

Користувачі Reddit також радять наступний спосіб усунення проблеми з роботою Firefox:

  • перейдіть до about:config
  • знайдіть network.http.http3.enabled
  • змінить його на false.
  • перезапустіть firefox, і він повинен запрацювати.