Ізраїльський стартап Airobotics та американська компанія ShotSpotter розробили нову платформу для швидкого відстеження злочинів. Партнери створили роботизовану станцію із вбудованим безпілотником, що самостійно відправляє дрон на звуки стрілянини. Таким чином ShotSpotter хоче допомогти поліції пришвидшити її роботу та підвищити рівень безпеки у житлових районах. Найближчими місяцями платформа буде запущена в населених пунктах по всьому Ізраїлю.

Компанія ShotSpotter вже протягом 25 років розташовує у містах США, Південній Африці та країн Карибського басейну масиви спеціальних датчиків для інформування місцевих правоохоронних органів про стрілянину на вулицях. Система аналізує гучні імпульсні звуки, використовуючи алгоритми машинного навчання. Коли сенсори реєструють потенційно небезпечні події, вони відразу надсилають відповідне повідомлення до центру управління, де спеціально навчений оператор перевіряє отриманий звук та, у разі підтвердження небезпеки, відправляє дані геолокації до найближчого відділу поліції. Весь процес — від натискання на спусковий гачок пістолета до відправки сповіщення правоохоронцям – займає менше ніж хвилину.

Кілька місяців тому ShotSpotter розпочала модернізацію своїх технологій і вирішила поєднати цей процес із виходом на новий для себе ринок. Компанія звернулася до ізраїльського Airobotics, що спеціалізується на розробці автономних літальних апаратів і спеціальних роботизованих станцій, здатних самостійно замінювати акумулятори всередині дронів і підзаряжати невикористовувані батареї.

«Airobotics вважає, що інтеграція зі ShotSpotter, лідером у галузі виявлення пострілів, дозволить створити найкраще технологічне рішення для боротьби зі злочинністю в Ізраїлі. Це партнерство — ще один крок у стратегії компанії щодо розширення масштабів своєї діяльності за допогою створення рішень для служб негайного реагування», — заявив гендиректор Airobotics Меїр Клінер.

З новою платформою ShotSpotter, як і раніше, швидко сповіщатиме поліцію, але тепер система працюватиме ще ефективніше. Якщо звукові датчики виявлять звуки пострілів і оператор центру управління це підтвердить, найближча станція Airobotics автоматично підніме дрон у повітря і відправить його на місце злочину.

Безпілотник почне сканувати околиці, у реальному часі транслюючи відео на смартфони поліцейських та переносячи отримані дані у хмарний сервіс. Такий підхід дозволить правоохоронним органам зрозуміти, що відбувається на зазначеній локації, ще до прибуття патрульних машин і, в деяких випадках, упіймати злочинця на гарячому або ж оперативно знайти та зібрати докази й швидко ідентифікувати та допитати свідків.

Система ShotSpotter буде автоматично відправляти дрон на місце стрілянини

Як і розумні зарядні станції, дрони Airobotics не менш інноваційні. Серед їхніх особливостей — повністю автономні зліт, політ, повернення до бази та посадка (операторам достатньо лише “говорити” мультикоптеру, куди летіти або у якій бік повернути камеру), стійкість до несприятливих погодних умов, наявність резервних GPS-датчиків, а також здатність зависати над однією точкою з похибкою до 5 см.

За даними партнерів ShotSpotter, проблема незаконного застосування вогнепальної зброї — це одне з ключових питань, які обговорюються громадськістю Ізраїля. У період з 2017 по 2020 рік було порушено близько 5,2 тис. справ про стрілянину, але винесено лише 575 звинувачувальних висновків. У більш ніж 65% випадків звинувачення не були пред’явлені через те, що поліції не вдалося встановити особу стрільця. З новою системою ShotSpotter, вважають розробники, кількість нерозкритих справ помітно зменшиться.