Японські компанії KDDI і Prodrone, а також китайська Qysea показали систему з мультикоптера та підводного робота. Мультикоптер доставляє робота до місця занурення у спеціальній клітці, сідає на воду і випускає його. Апарат занурюється та передає оператору відео зі своєї камери. Після цього дрон забирає робота назад, підтягуючи його за допомогою кабелю.

Зазначимо, що підводні роботи вміють робити багато корисних речей. Наприклад, вони можуть записувати поведінку фауни, шукати міни, перевіряти стан підводної інфраструктури та корпуси суден, слідкувати за станом аквакультури – заощаджуючи при цьому час, кошти та знижуючи ризики для співробітників компаній. Але доставити апарати, які, як правило, мають достатньо обмежений час роботи, на місце занурення буває складно, і часто для цього потрібен додатковий транспорт – щонайменше, човен.

Спростити цей процес можна, якщо поєднати підводного робота з дроном. За таким принципом працює система компаній KDDI, Prodrone та Qysea, яку вони нещодавно презентували у парку розваг Хаккейдзіма, що в місті Йокогама, Японія. Вона складається з мультикоптеру Prodrone і робота Fifish Pro V6 Plus, який може занурюватися на глибину до 150 метрів і в якості корисного навантаження здатен нести не тільки камери, але й різноманітні промислові інструменти та маніпулятори.

Команда японських і китайських інженерів представила систему, що складається з підводного і літаючого дронів

Оператор на березі або з пункту управління відправляє безпілотник на місце призначення і садить його на воду – до плечей мультикоптера прикріплені буї, що дозволяють йому залишатися на плаву. Весь цей час робот-підводник знаходиться у клітці, прикріпленій до дрону.

Команда японських і китайських інженерів представила систему, що складається з підводного і літаючого дронів

Після посадки мультикоптер випускає Fifish із клітки, і той занурюється у воду, але залишається на зв’язку з БПЛА і оператором завдяки довгому кабелю. Оператор керує роботом віддалено та отримує від нього відеотрансляцію.

Команда японських і китайських інженерів представила систему, що складається з підводного і літаючого дронів

Наприкінці місії безпілотник підтягує до себе Fifish, знову замикає його в клітку та летить назад на берег. Розробники кажуть, що їхня система підійде для оперативної інспекції, рятувальних операцій та наукової роботи.

Інформацію про ціну рішення компанії планують оприлюднити до кінця поточного року.