11 січня 2022 року компанія Astroscale U.S., яка надає послуги на орбіті для продовження терміну служби супутників, підписала угоду про використання космічних заправників Orbit Fab.

Чим займається Astroscale U.S.

Компанія Astroscale зі штаб-квартирою в Японії та окремою філією в США вийшла на ринок обслуговування супутників у 2020 році. Її головною розробкою є космічний апарат для обслуговування геостаціонарних супутників, відомий як LEXI (Life Extension In-Orbit).

Orbit Fab Astroscale

LEXI надаватиме такі послуги, як підтримка роботи космічних станцій та супутників, управління їхнім положенням, управління імпульсом, корекція куту нахилу, переміщення на геостаціонарну орбіту та переміщення на орбіту-“цвинтар”.

Чим займається Orbit Fab

Стартап Orbit Fab, заснований у 2018 році, розробив порт для дозаправлення, відомий як RAFTI (Rapidly Attachable Fluid Transfer Interface). Порт пропонується урядовим та комерційним операторам, щоб зробити їх супутники сумісними із заправними танкерами Orbit Fab.

Orbit Fab заправлятиме космічний апарат Astroscale LEXI, що використовується для обслуговування геостаціонарних супутників. За умовами угоди Orbit Fab поставить до 1000 кілограмів ксенонового палива для заправки апаратів LEXI, запуск першого з яких запланований на 2026 рік.

Orbit Fab Tanker

Минулого року компанія вивела свій перший паливозаправник на низьку навколоземну орбіту і планує запустити свій перший паливозаправник на геостаціонарну орбіту в рамках місії SpaceX Falcon 9 щодо висадки на Місяць, запланованої на кінець 2022 або на початок 2023 року. Очікується, що перші дві паливні станції Orbit Fab на низькій навколоземній орбіті будуть введені в експлуатацію у 2023 році.

А от компанія Astroscale ще офіційно не оголосила жодного клієнта для LEXI.