За даними Canalys, у 2021 році постачання ПК зросло на 15% у порівнянні з попереднім звітним періодом. За даними аналітиків IDC, минулого року ринок ПК виріс на 14,8%.

Примітно, що постачання настільних комп’ютерів, ноутбуків та робочих станцій досягли рекордного рівня у 2012 році — тоді були порівняні обсяги продажів — а потім розпочали довгострокове зниження, нагадує CNBC.

За даними IDC, у порівнянні з 2017 роком, який був найгіршим для ринку ПК, постачання зросло на 34% до 349 млн одиниць (або 341 млн за даними Canalys). Це відмінний показник для сектора, який інвестори довгий час вважали досить депресивним, оскільки смартфони стали найважливішим та наймасовішим товаром на ринку електроніки.

Відновленню ринку активно сприяли численні блокування (lockdown), пов’язані з пандемією COVID-19 – тисячі домогосподарств та компаній придбали нові ноутбуки та комп’ютери для дистанційного навчання студентів та організації віддаленої роботи. Це сталося в рік найгострішого дефіциту мікросхем, який торкнувся більшості промислових секторів у світі.

Canalys Worldwide PC shipments

Деякі експерти передбачають, що продаж “великих” комп’ютерів не продовжуватиметься після закінчення пандемії. За даними IDC, у 2022 році очікується уповільнення темпів зростання продажів на ринку ПК. Однак багато виробників зберігають оптимізм, очікуючи, що зростання продажів ПК буде продовжуватися за нинішньою траєкторією.

Статистика IDC показує, що Lenovo, HP, Dell, Apple, Asus та Acer є найбільшими постачальниками комп’ютерної техніки за кількістю проданих машин у 2021 році. Ще одним бенефіціаром вибухового зростання ринку є компанія Microsoft, чиї операційні системи встановлені на більшості ПК у світі.

Хоча останнім часом програмний гігант змістив акцент на хмарні сервіси, такі як Azure, операційна система Windows, як і раніше, залишається важливою частиною бізнесу компанії. Тільки у третьому кварталі 2021 року продажі операційної системи досягли $5,68 млрд, що на 10% більше, ніж за той самий період 2020 року.