Ті, кому доводилося міняти колесо на узбіччі під палючим сонцем або у хуртовину, ймовірно, погодяться, що спущені шини повинні піти в минуле. Південнокорейська компанія Hankook вже одинадцять років працює над створенням концептуальних безповітряних шин i-Flex, і на нещодавній виставці CES 2022 показала їх останню версію.

Нові шини Hankook красувалися на модульній платформі Plug&Drive L7, яку привезла на виставку Hyundai. Вона орієнтована на модну сьогодні ідею мікромобільності, тому інноваційні шини підігнали під колесо діаметром 25 см, як у дитячої коляски. Сама шина-гусматик діаметром 40 см і шириною 10,5 см була розроблена для забезпечення максимальної амортизації та вантажності.

Hankook показала останню модель концептуальних безповітряних шин

Дизайн взаємопов’язаних багатошарових спиць, натхненний структурою живих організмів, забезпечує підтримку у трьох вимірах і ефективно поглинає удари, тоді як шестикутні та чотирикутні структури різної жорсткості забезпечують стабільність при навантаженні. Профіль шини гарантує максимальний контакт із поверхнею та враховує таку особливість мікромобільних транспортних засобів, як можливість обертати колеса на 360 градусів для забезпечення маневровості навіть у досить тісному просторі.

Hankook показала останню модель концептуальних безповітряних шин

Серед особливостей Plug&Drive L7 – керування апаратом здійснюється за допомогою джойстика, а пасажирське крісло можна повернути у будь-який бік.

На додаток до захисту від проколів — і викликаних ними аварій безповітряні шини Hankook вимагають менше обслуговування (як мінімум, не потрібно слідкувати за тиском повітря та підкачувати їх час від часу) і тому ідеально підходять для автономного транспорту.

Hankook показала останню модель концептуальних безповітряних шин

Компанія не повідомила, коли можна буде випробувати нові i-Flex на справжньому автомобілі та реальній трасі. Також не ясно, чи з’явиться версія шини закритого формату, що виключає попадання всередину, наприклад, мокрого снігу та бруду.

Як зазначають інженери Hyundai, такі мікромобільні пристрої підійдуть як для транспортування вантажів і людей на останній милі, так і для роботи в складських приміщеннях.