Депутати розробили та зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонують ввести штрафні бали для водіїв за порушення правил дорожнього руху. Як пояснюють автори закону, система накопичення штрафних балів уже кілька десятків років діє в США, Великій Британії, Франції, Італії та Німеччині. Останній раз в Україні таку систему намагалися ввести у 2015 році, проте так і не реалізували.

Новий законопроєкт пропонує ввести систему, коли за порушення ПДД водій буде отримувати від 1 до 5 штрафних балів. Вони будуть нараховуватися паралельно зі штрафами. Наприклад, 1 бал можна отримати за непристебнутий ремінь безпеки, а 5 балів дають за втечу з місця ДТП. Також штрафні бали скасовуються за рік після їх нарахування.

Якщо водій отримає 12 або більше штрафних балів, то його тимчасово позбавлять водійських прав. Крім того, якщо водій отримав права менш як рік тому, то його можуть позбавити прав за 8 або більше штрафних балів. Це рішення можна оскаржити в суді, але під час розгляду справи водій однаково не зможе кермувати автівкою, інакше сплатить штраф 3400 гривень.