Як і вся транспортна галузь в цілому, світ автомотоспорту також рухається у напрямку електрифікації. Канадська компанія Taiga Motors намагається йти в ногу з часом. На початку минулого року вона залучила $100 млн на запуск масового виробництва, а наразі випустила обіцяну першу партію серійних електроснігоходів. Постачання розпочнеться у найближчому майбутньому після отримання всіх необхідних дозволів від регулятора.

Більшість залучених коштів компанія направила на будівництво власного заводу в місті Шавініган, провінція Квебек. А поки завод ще не готовий, Taiga запустила дрібносерійне виробництво снігоходів на невеликій фабриці в Монреалі. У прес-релізі на сайті компанії вказано, що перші поставки слід очікувати «на початку 2022 року», повідомляє Electrek.

Електричний снігохід Taiga випускається у трьох модифікаціях: одномісні швидкісний Atlas і його полегшений варіант Ekko та вантажний двомісний Nomad. Кожна з них має стандартну і «посилену» конфігурацію. Усі обладнані передньою та задньою амортизацією, системою рекуперативного гальмування, а також спеціальним ПЗ, що зможе відправляти інформацію про стан апарату власнику на смартфон, і функцією швидкої зарядки (поповнення акумулятора до 80% за 20 хвилин) з можливістю заряджатися від стандартних зарядних станцій для електромобілів. Серед інших переваг канадського рішення — до 35% більш потужна трансмісія, ніж у провідних традиційних ДВС-аналогів, а також можливість заощаджувати час та грошові кошти у розмірі «до $2500» завдяки менш складному процесу обслуговування електричного снігохода.

Запас ходу у всіх трьох моделей приблизно однаковий: 103, 98 і 100 км для стандартних версій Atlas, Ekko та Nomad відповідно, і 140, 131 і 134 км — для більш потужних. Потужність двигуна в Atlas та Ekko тотожна: 120 к.с. у стандартної та 180 к.с. у посиленої версії, а у Nomad вона складає 90 або 120 к.с., залежно від конфігурації. Нарешті, Atlas зможе розганятися до 100 км/год за 3.7 або 2.9 секунди для стандартної та посиленої версії відповідно, а Ekko – за 4.1 або 3.3 секунди. Nomad, своєю чергою, хоч і не здатен похвалитися швидкісними показниками, проте йому під силу буксирувати до 350 кг або до 510 кг вантажу.

Ціна на електричні снігоходи Taiga починається від $17,5 тис.