Скан картини Рембрандта “Нічна варта” 1642 року (оригінал якої має розмір приблизно 365 на 427 сантиметрів) у надвисокій роздільній здатності був викладений музеєм Rijksmuseum з Амстердама абсолютно безплатно на спеціальній сторінці в інтернеті. Картина в цей час є об’єктом масштабного дослідницького та реставраційного проєкту.

У спеціальному пресрелізі Rijksmuseum пояснює, що скан складається з 8439 окремих фотографій, зроблених 100-мегапіксельною камерою Hasselblad H6D 400 MS. Повідомляється, що для перевірки кожного зображення на колір та різкість використовувалися нейронні мережі, а система штучного інтелекту допомогла об’єднати ці фотографії у єдине зображення.

Музей Rijksmuseum виклав скан картини Рембрандта “Нічна варта” з роздільною здатністю 717 гігапікселів

В результаті вийшло 717-гігапіксельне зображення розміром 5,6 терабайта, де кожен піксель демонструє область розміром лише 5 мікрометрів на оригінальній картині. Але це ще не все.

Існує альтернативна версія “Нічної варти”. У 1715 краї картини були обрізані, що дозволило розмістити її в тіснішому приміщенні амстердамської ратуші. Відсутні фрагменти було відновлено минулого року на основі копії XVII століття, виконаної Герітом Лунденсом.

Музей виклав на сайті й цю альтернативну версію “Нічної варти” з відновленням обрізаних сторін, але з дещо меншою роздільною здатністю. Скан “Нічної варти” у високій роздільній здатності можна подивитися тут, а версію з відсутніми сторонами — тут.