Бюджетна відеокарта Radeon RX 6500 XT має надійти у продаж вже 19 січня. Її рекомендована роздрібна ціна складає $199 у США. Але “напівпровідникова криза”, у якій частково винні криптовалютні майнери та перекупники, які змітають всі доступні запаси, зробила майже неможливою купівлю відеокарти у будь-якій ціновій категорії.

Чи зміниться ситуація з 6500 XT, частково залежить й від постачання. Але компанія AMD також зробила її не такою привабливою для майнерів, зберігши її користь як дискретної відеокарти початкового рівня. Віцепрезидент AMD Лаура Сміт (Laura Smith) розповіла журналістам, як відеокарту “оптимізували” для ігор.

Ми справді оптимізували цю відеокарту в першу чергу для ігрового ринку. Це видно з того, як вона сконфігурована. Як-от 4-гігабайтний кадровий буфер. Це дійсно непоганий обсяг буфера для більшості ААА-ігор, але вже не дуже привабливий, якщо ви займаєтесь блокчейн- або майнінговими активностями.

Дійсно, порівнюючи 6500 XT з торішньою 5500 XT, то помітні декілька речей. Для початку, 6500 немає з 8 ГБ пам’яті. Також вона використовує 64-бітну шину пам’яті, що є надзвичайною рідкістю для сучасних GPU. Дискретні відеокарти пари останніх поколінь використовують мінімум 128-бітні рішення. Такі речі роблять 6500 XT поганенькою для майнінгу зокрема Ethereum’a, для якого потрібно більше ніж 4 ГБ пам’яті та не завадить швидша пропускна здатність.

Але щоб замінити минуле рішення, AMD збільшила частоту чипу. На максимумі це 2815 МГц, тоді як у 5500 XT це було 1845 МГц. Навіть у топової моделі 6900 XT вона становить 2250 МГц, що компенсується іншими спроможностями відеокарти.