Інженери японського стартапу Quantum Operation створили перший у світі розумний годинник для вимірювання рівня цукру в крові без голок та додаткового обладнання. За словами розробників, неінвазивний глюкометр зчитує дані користувача у реальному часі та може бути налаштований на збір інформації за графіком (наприклад, до та після їжі). Окрім цього, гаджет здатен моніторити частоту серцевих скорочень та рівень кисню у крові.

Під час презентації на CES 2022, де компанія отримала кілька нагород за інновації у категорії «Здоров’я та добробут», представники Quantum Operation розповіли, що розробка їхньої системи стала можлива завдяки прогресу у сфері мас-спектрометрії. Так, ремінець та корпус нового гаджета виконані з двох запатентованих матеріалів, які відіграють важливу роль в отриманні даних про рівень цукру в крові. Також інноваційний розумний годинник має особливе ПЗ, здатне ефективно відокремлювати корисну інформацію від зайвих шумів.

Для запуску ключової функції користувач повинен надягти годинник на руку, активувати моніторинг із меню та почекати близько 20 секунд. У компанії стверджують, що підсумкові результати повністю відповідають показникам, які пропонують традиційні глюкометри. Основна перевага японського рішення полягає в тому, що воно робить процес перевірки рівня цукру в крові безболісним і таким, що не потребує зусиль. Адже зараз людям, хворим на цукровий діабет, доводиться по декілька разів на день на щоденній основі вводити голку в пальці або в руку.

Відео, розміщене на головній сторінці сайту японського стартапу. На ньому зображена достатньо непроста рутинна процедура, котру пацієнтам з цукровим діабетом потрібно виконувати кожен день.

 

У майбутньому Quantum Operation планує запропонувати свої пристрої страховим компаніям та постачальникам медичних послуг, які, як передбачається, почнуть розповсюджувати розумний годинник серед своїх клієнтів. Крім того, стартап має намір впровадити у гаджет підтримку хмарних платформ для масового збору медичних даних за згодою користувачів — таким чином Quantum Operation хоче допомогти медичним організаціям у боротьбі з діабетом та іншими тяжкими захворюваннями.

З моменту заснування у 2017 році Quantum Operation залучив $3,7 млн венчурного фінансування. Наразі стартап працює з медичними регуляторами Японії, тестуючи свій гаджет та порівнюючи його показники з результатами схвалених глюкометрів. Коли надійність розумного годинника з функцією моніторингу цукру буде офіційно підтверджена сертифікатами, розробники перейдуть до комерціалізації перспективної технології.