Індійський регулятор не дозволяє Starlink вийти на місцевий ринок. Компанія Ілона Маска вже почала повертати кошти передзамовникам

Проект супутникового інтернету Starlink зіштовхнувся з першими бюрократичними проблемами: гендиректор індійського підрозділу Starlink India Санджай Бхаргава звільнився, а сама SpaceX перестала приймати нові передзамовлення на підключення й почала повертати кошти за вже прийняті замовлення на свої термінали. У компанії Ілона Маска, як і раніше, немає ліцензії на роботу в Індії, і розв’язувати проблему з регуляторами, судячи з усього, поки що не виходить. Космічне підприємство мало наполеонівські плани на регіон — протягом 2022 року Starlink планувала продати в Індії 200 тис. терміналів, пише TechCrunch.

SpaceX оголосила про амбітні наміри стосовно Індії восени минулого року. Тоді в компанії повідомили, що країна може стати найбільшим ринком для сервісу супутникового інтернету — на той час Starlink реалізувала 100 тис. терміналів у всьому світі, але прогнозувала запуск 200 тис. нових точок підключення тільки всередині найнаселенішої демократії світу до кінця 2022. Водночас гендиректор Starlink India та один із колишніх топ-менеджерів PayPal Санджай Бхаргава зазначив, що компанія націлена на регіони без стабільного та якісного підключення до інтернету, аби значно покращити життя тамтешнім жителям.

У листопаді Starlink уклала угоду з аналітичним центром Niti Aayog для визначення таких регіонів та почала приймати попередні замовлення на комплект обладнання для підключення від приватних клієнтів. Компанія швидко завоювала інтерес споживачів і лише за кілька тижнів отримала перші внески від 7 тис. замовників. Проте в уряді Індії амбіції компанії не оцінили. Регулятори вказали на те, що Starlink не має ліцензії на роботу в країні. Це значить, що компанія не може надавати послуги та брати передоплату за будь-що у телеком-сфері, а місцеві жителі, своєю чергою, не повинні бронювати термінали, оскільки вони не пройшли сертифікацію.

Пристрій для комунікації з супутниками Starlink.

«Процес затвердження урядом складний… і ми активно працюємо над тим, щоб отримати схвалення регулятора у найближчі місяці», — заявив тоді Бхаргава.

Протягом двох місяців представники Starlink мовчали про те, як йдуть їхні переговори з владою з питання сертифікації. А в перші дні нового року стало відомо, що компанія запропонувала передзамовникам терміналу повернути кошти. Також вона не приймає нових замовлень на підключення на території Індії. Крім того, гендиректор Starlink India Бхаргава опублікував у соцмережі LinkedIn пост, в якому написав, що йде зі Starlink з «особистих причин».

SpaceX не стала коментувати процес згортання роботи в країні на запит журналістів. У листі для клієнтів компанія заявила, що вона наразі не може назвати термінів отримання ліцензії на роботу в Індії.

Наостанок додамо, що попри те, що доступ до інтернету в Індії мають близько пів мільярда користувачів, приблизно така ж кількість ще залишається офлайн. За оцінками експертів, сотні мільйонів індійців, які живуть у сільській місцевості, не мають доступу до жодної широкосмугової мережі.

Більше коментарів!