Обмін повідомленнями є основною частиною будь-якого смартфона, і це те, в чому Apple дійсно досягла успіху завдяки iPhone та iMessage. Представники компанії Google нещодавно висловили своє невдоволення тим, що Apple використовує iMessage у якості інструменту для прив’язування користувачів до платформи.

Безперечно, опір з боку Apple щодо RCS та інших багатоплатформних стандартів дратує навіть деяких власників пристроїв з iOS. Але політика Google “більше месенджерів богу месенджерів” дратує деяких власників Android-пристроїв ще більше.

Історія месенджерів Google за часів існування iMessage

  • Google Hangouts — 2013 – 2018
  • Google Allo — 2016 – 2019
  • Google Messages & RCS — 2019 – …
  • незліченна кількість інших програм для обміну повідомленнями

Останній пункт привертає увагу. Насправді станом на 2022 рік у своєму портфелі Google має дев’ять сервісів обміну повідомленнями, стверджує 9to5mac.

Google та Apple знову сваряться. Цього разу через iMessage

Оглядаючись назад, компанія пропонувала Talk, Voice, Wave, Buzz, Google+ Messenger, Hangouts, Spaces, Allo, YouTube Messages, Google Chat для компаній, Maps Messaging, Messages, Google Photos Messages, Stadia Messages, Google Pay Messaging, Google Phone Messages для компаній і Google Chat для споживачів, і це навіть не кажучи про відеозастосунки — Google+ Hangouts, відеодзвінки в Hangouts, Google Duo і Google Hangouts Meet, який нарешті відомий як Meet, що знищив успіх Duo.

Чого вимагає Google зараз

Стандарт RCS (Rich Communication Services) має потенціал, якого не було в попередніх застосунках Google для обміну повідомленнями, і саме тому, що це стандарт, а не просто послуга. RCS має замінити застарілі та обмежені стандарти SMS/MMS, які все ще використовуються операторами зв’язку у США та усьому світі.

Google та Apple знову сваряться. Цього разу через iMessage

Інші платформи обміну повідомленнями, як-от Viber, Telegram або WhatsApp, захопили весь інший світ, але в США більшість користувачів просто користуються тим, що вбудовано в їх телефон, хоча воно і з обмеженою функціональністю. Це і стало причиною успіху iMessage свого часу, оскільки Apple вбудувала підтримку свого стандарту повідомлень у якості “фонового сервісу” для звичайних SMS.

За допомогою нового протоколу RCS у Google хочуть розв’язати цю проблему, але чомусь звернулися до Apple дуже своєрідно:

Блокування iMessage компанією Apple – це задокументована стратегія. Використання тиску та залякування як спосіб продажу продуктів є нещирим для компанії, для якої людяність і справедливість є основною частиною її маркетингу. Сьогодні є стандарти, що дозволяють це виправити.

Після того, як босу Android вказали на “успіхи” Google у справі побудови месенджерів, риторика пом’якшилася:

Ми не просимо Apple зробити iMessage доступним на Android. Ми просимо Apple підтримати промисловий стандарт сучасного обміну повідомленнями (RCS) в iMessage, так само як вони підтримують старі стандарти SMS/MMS.

Однак поки незрозуміло, чи є у протоколі RCS, який містить популярні функції, характерні для iMessage, переконливі причини для Apple підписувати будь-яку угоду. Ймовірно, саме через відсутність таких причин Google зараз і створює своєрідний тиск на “яблучну компанію”.