Група експертів з Науково-дослідного інституту комп’ютерних наук та випадкових систем (IRISA) представила унікальний проєкт Pi Malware Detection, який використовує реєстрацію радіохвиль, що випромінюються комп’ютерами, для виявлення шкідливої ​​активності.

Ця система не перехоплює роботу будь-якої програми або програми та не вивчає вхідні та вихідні пакети даних комп’ютерної системи. Натомість вона використовує моделі радіохвиль, що випромінюються комп’ютером, і за їх допомогою Raspberry Pi визначає наявність комп’ютерних вірусів з надзвичайно високою точністю.

За допомогою спеціального програмного забезпечення Raspberry Pi підключається до осцилографа (Picoscope 6407) та датчика магнітного поля, який може виявляти навіть дуже слабкі магнітні поля. Одноплатний комп’ютер здатний розпізнавати як безпечні, так і шкідливі хвилі, і дозволяє оцінити, в чому полягає потенційна загроза.

Таким чином, Raspberry Pi може розпізнавати специфічні патерни електромагнітних хвиль, що випромінюються комп’ютерними системами, коли вони зазнають атаки вірусів. У ході випробувань простий Raspberry Pi продемонстрував розпізнавання всіх видів комп’ютерних вірусів з точністю 99,82%.

Метод цікавий тим, що ця система виявлення комп’ютерних вірусів абсолютно несприйнятлива до контрзаходів, які використовують шкідливі програми, щоб сховатися від антивірусних програм.