Сайт DOU.ua провів опитування та склав карту міграції IT-фахівців у межах України та з’ясував які міста подобаються ІТ-спеціалістам більш за інші.

DOU.ua зібрав інформацію про те, де ІТ-фахівці живуть і працюють, а також де вони закінчували школу (припускаючи, що більшість закінчувала школу у своєму рідному місті) та університет. На основі цієї інформації автори сайту проаналізували, куди майбутні ІТ-спеціалісти з різних міст їдуть на навчання, а згодом – жити та працювати.

Досить очікувано виявилось, що Київ, Львів і Харків – це міста, з яких не хочеться їхати. Найрідше українські ІТ-спеціалісти переїжджають зі столиці – 96% тих, хто вчився в школі в Києві чи Київській області, залишилися тут жити та працювати. На другому місці за цим показником Львів – 91% та Харків – 89%.

Як ІТ-спеціалісти переїжджають з міста у місто всередині України

Щодо регіонів у які фахівці йдуть працювати, то Київ приваблює спеціалістів з усієї України, Львів – переважно з західних регіонів, а Харків – з тимчасово окупованих територій. Найчастіше ІТ-спеціалісти переїжджають у Київ. Єдине місто, в яке, своєю чергою, їдуть кияни – це Львів (1% ІТ-фахівців, які закінчували школу в Києві та Київській області, нині живуть у Львові). Є лише два регіони, для яких Київ – не основний напрямок міграції. Це Івано-Франківськ і Тернопіль, звідки у Львів їдуть частіше, ніж у Київ. На DOU.ua розміщена цікава інтерактивна карта, де можна побачити картину міграції для кожного міста окремо.

Як ІТ-спеціалісти переїжджають з міста у місто всередині України

Найчастіше ІТ-спеціалісти живуть у тих містах, в яких вони вчилися в університеті. Найвища частка ІТ-спеціалістів, які вчилися в університетах у своєму регіоні у в містах-мільйонниках (Київ, Львів, Харків, Одеса), що не дивно. Також дуже багато випускників з Чернівецької області йдуть вчитися в місцевий університет (82%). Дніпро за цим показником відстає від решти міст-мільйонників – лише 67% ІТ-спеціалістів, які закінчували школу в Дніпропетровській області, обрали місцевий університет.

Як ІТ-спеціалісти переїжджають з міста у місто всередині України

Більшість ІТ-спеціалістів залишаються жити та працювати в тих містах, де вони вчилися в університеті. Міграція в інші міста після закінчення вишу не така поширена, як міграція після школи. Проте є міста, з яких їдуть і після закінчення університету. Передусім це Миколаїв – 34% ІТ-спеціалістів, які закінчували школу в Миколаївській області, переїхали в інший регіон (найчастіше в Київ) вже після університету. Також випускники вишів їдуть з Житомира, Запоріжжя, Херсона, Тернополя та Сум – найчастіше до Києва.

Єдине місто, в яке багато хто повертається після навчання в університеті в іншому регіоні – це Львів. 3% ІТ-спеціалістів з Львівської області, які поїхали вчитися в інший регіон, повернулися жити та працювати до Львова