Спеціалісти Університету Міннесоти розробили та успішно випробували 3D-принтер для друку гнучких органічних світлодіодів (OLED). Їхній винахід може призвести до появи в майбутньому недорогих OLED-дисплеїв, які можна буде друкувати буквально в домашніх умовах.

Відзначимо, що суть технології OLED-дисплеїв полягає в перетворенні електрики у світло за допомогою шару органічного матеріалу. Високоякісні цифрові дисплеї з органічних світлодіодів нині використовуються і в телевізорах, і в невеликих екранах смартфонів, оскільки вони легкі, енергоефективні, тонкі, мають широкий кут огляду і високий рівень контрастності. Крім того, такі дисплеї здатні бути гнучкими, завдяки чому їх застосування можливе також у сферах пристроїв, що носяться та гнучкої електроніки, пише Science Daily.

«Сьогодні OLED-дисплеї зазвичай виготовляють у великих, дорогих та ультрастерильних комплексах, – пояснив професор Майкл Макальпін, старший автор дослідження. — Нам було цікаво, чи можна звести все це докупи і надрукувати OLED-дисплей на настільному 3D-принтері, зібраному спеціально для цієї цілі, який коштує приблизно як Tesla Model S».

Команда Макальпіна скомбінувала два різні режими 3D-друку для створення всіх шести шарів органічного гнучкого дисплея. Електроди, розведення, ізоляція та оболонка були надруковані екструзійно, а активні шари нанесені напиленням на тому ж принтері при кімнатній температурі. Розмір кожної сторони виготовленого прототипу склав 3,8 см, роздільна здатність – 8х8 пікселів, причому всі 64 пікселі виявилися робочими.

Гнучкий OLED-дисплей уперше повністю надрукували на 3D-принтері

Надрукований OLED-дисплей.

На отриманому девайсі інженери в рамках тестування вивели текстове зображення, і зображення у вигляді емодзі. Крім того, пристрій витримав понад 2000 циклів згинання. Тепер розробники займуться створенням друкованих OLED-дисплеїв з вищою роздільною здатністю та підвищеною яскравістю.

“Одна з найважливіших переваг нашого методу в тому, що 3D-принтер ми зібрали своїми силами в нашій лабораторії. Тобто масштабування технології та її практична компактизація, в принципі – це питання декількох років”, – відзначили вчені.