З міркувань інформаційної безпеки армія Швейцарії заборонила використання усіх комунікаційних застосунків, які підпорядковуються законодавствам будь-яких інших країн. Мова у першу чергу про месенджери Telegram, WhatsApp та Signal.

За останні два роки швейцарські військовослужбовці кілька разів відряджалися на допомогу цивільній владі з метою протидії негативним наслідкам пандемії COVID-19. «За підсумками цих місій стало зрозуміло, що систему каналів оперативного зв’язку та інформації між різними підрозділами ЗС необхідно удосконалити» – заявив офіційний представник Збройних Сил. Одна з причин рішення про заборону іноземних месенджерів «стала необхідність забезпечити інформаційну безпеку».

Замість заборонених застосунків, як інструмент цифрового спілкування армія Швейцарії буде офіційно використовувати швейцарську програму Threema. Компанія Threema базується у Швейцарії та не підпорядковується законодавству будь-яких інших країн, наприклад США, де так званий «Хмарний закон» (CLOUD Act або Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act) зобов’язує американські технологічні фірми надавати урядовим агентствам дані на підставі законних запитів. У Росії діє комплекс заходів СОРМ (Система технічних засобів для забезпечення функцій оперативно-розшукових заходів) для відстежування інтернет-активності громадян.

Як зазначив представник швейцарських ЗС, месенджер Threema працює відповідно до норм Європейського союзу щодо забезпечення збереження даних. Щорічна плата, що стягується з користувачів застосунку, буде сплачуватися з поточного армійського бюджету. Жодних санкцій щодо військовослужбовців, які продовжують користуватися іншими додатками, не передбачено, і багато хто у Швейцарії критикує таку позицію ЗС.

Згідно з останніми опитуваннями, найпопулярнішим у Швейцарії додатком для обміну миттєвими повідомленнями серед осіб віком від 16 до 64 років є WhatsApp.