Дрон Everdrone доставив дефібрилятор і допоміг урятувати життя 71-річного шведа із серцевим нападом. Мультикоптер прибув раніше, ніж швидка. Поруч виявився лікар, який використав медичний прилад та реанімував пацієнта.

Відзначимо, що у середньому після зупинки серця поза лікарнею виживають менш як 10% людей. При цьому шанси залишитися живими знижуються на 7-10% з кожною хвилиною. Крім того, чим швидше у подібних випадках надається медична допомога, тим ймовірніше повне одужання пацієнта в майбутньому. Тому перша допомога та швидка доставка дефібрилятора в такій ситуації є критично важливими.

Доставку дефібриляторів за допомогою дрону у Швеції тестують вже кілька років, а з літа минулого року випробування відбуваються по наступній схемі: якщо людині стає погано і потрібен дефібрилятор, на місце одночасно зі швидкою вилітає дрон. За попередніми результатами, доставити дефібрилятор дрони здатні в 11 випадках з 12 і загалом добре показують себе у випробуваннях: у 64% випадків вони випередили бригади швидкої допомоги. У середньому їхня перевага складає 1 хвилина 52 секунди.

9 грудня минулого року в рамках одного з таких практичних тестувань дрон із дефібрилятором уперше зіграв ключову роль у процесі оперативної реанімації людини та, ймовірно, врятував їй життя. Вранці цього дня 71-річний чоловік у шведському місті Трольхеттан чистив сніг біля свого будинку, і у нього стався серцевий напад. При цьому, на щастя, поряд проїжджав місцевий лікар, який зупинив машину і почав робити серцево-легеневу реанімацію, а також попросив перехожих викликати швидку — на місце виїхали як медики зі всім необхідним обладнанням, так і дрон, розроблений компанією Everdrone.

В результаті мультикоптер доставив дефібрилятор трохи більше ніж за три хвилини після виклику та прибув на місце раніше за швидку. Побачивши дрон та дефібрилятор, лікар за допомогою приладу зміг реанімувати чоловіка, котрого після приїзду швидкої відвезли до лікарні. Наразі він повністю відновився і повернувся додому.

Мультикоптер Everdrone з дефібрилятором на борту, можливо, врятував життя жителю Швеції
На фото зображений дефібрилятор, який можуть доставляти дрони Everdrone.

«Я не можу передати словами, як я вдячний цій новій технології. Якби не дрон, мене, мабуть, вже не було б у живих, – заявив 71-річний пацієнт. – Це справді революційна технологія, яку потрібно впроваджувати усюди; раптові зупинки серця можуть трапитися з кожним, а не тільки з людьми похилого віку з атеросклерозом».

«Цей випадок – це чудовий реальний приклад того, як передова технологія Everdrone, повністю інтегрована з екстреною диспетчеризацією, може мінімізувати час надання доступу до життєво-важливого обладнання», — підкреслив Матс Селлстрьом, генеральний директор Everdrone.

Наприкінці зазначимо, що, попри всі переваги, для повсякденного використання дронів для доставки медичного обладнання все ще існує серйозна перешкода — несприятливі погодні умови. Під час дощу, снігопаду та сильного вітру їхній виліт може бути неможливим. У майбутньому інженери планують знайти спосіб обійти це обмеження.

Джерела: N+1, Everdrone