Китайсько-американський стартап Deeproute.ai представив універсальний програмно-апаратний комплекс для створення безпілотного транспорту. Набір спеціалізованих датчиків та алгоритмів здатний перетворити практично будь-який автомобіль на безпілотник з четвертим рівнем автономності. Головна перевага технології полягає в її вартості — повний набір послуг Deeproute.ai коштує лише $10 тис. Це найдоступніше рішення у галузі автомобілебудування, вказують інженери.

Як зазначається, Deeproute.ai базується в Шеньчжені та Каліфорнії. Компанія була заснована всього два роки тому, але вже впевнено порівнює свої технології з рішеннями провідних розробників автопілотів. Згідно з пресс-релізом стартапа, його винаходи не поступаються системам Waymo, Cruise і Tesla в ефективності роботи, але коштують помітно дешевше. При цьому комплекс Deeproute L4 вже пройшов тест-драйв у Шеньчжені та підтвердив свою надійність на завантажених дорогах китайського мегаполіса.

Платформа Deeproute складається з п’яти лідарних датчиків, восьми камер, радара міліметрового діапазону та запатентованої обчислювальної системи. У комбінації з алгоритмами машинного навчання це обладнання забезпечує четвертий рівень автономності — згідно з умовною шкалою Товариства автомобільних інженерів США (SAE), автомобілі з такими системами здатні пересуватися повністю самостійно заздалегідь схваленими маршрутами.

Що стосується конфігурації, то Deeproute.ai встановлює два лідари від Robosense на дах автомобіля, а також по одному датчику Z Vision на кожне крило та задній бампер. Набір з восьми камер кріпиться на транспортний засіб по всьому периметру — таким чином, обчислювальна система отримує максимальну кількість інформації про все, що відбувається навколо авто, і не має сліпих зон.

Платформа Deeproute.ai здатна повністю роботизувати будь-яке авто всього за $10 тис.
Лідар, що використовує Deeproute.ai, на даху автомобіля.

В рамках останніх випробувань стартап перевірив, як його технологія орієнтується в годину пік у центрі Шеньчженя. Платформа Deeproute L4 успішно продемонструвала вміння змінювати смуги руху, сповільнюватись перед пішохідними переходами, а також самостійно реєструвала всі дорожні знаки.

З моменту заснування у 2019 році Deeproute.ai залучив понад $350 млн венчурного фінансування. Проєкти стартапу підтримали інвестори з Alibaba Capital, Jeneration Capital, Geely Automotive та багато інших. Найближчим часом Deeproute.ai сфокусується на пошуку комерційних клієнтів. У компанії не стали називати потенційних партнерів, але зазначили, що представники “кількох великих” автовиробників вже випробували автопілот на модернізованих стартапом автомобілях і залишися враженими функціональністю і ціною.

Джерела: hightech.plus, TechCrunch