Mozilla, некомерційна організація, яка займається розробкою веб-браузера Firefox, оголосила, що призупинить можливість приймати пожертви криптовалютою через негативну реакцію, яку частково спровокував засновник Mozilla Джеймі Завінскі.

Завінскі, який припинив роботу на mozilla.org у 1999 році, розкритикував твіт Mozilla від 31 грудня за те, що організація приймає пожертву криптовалютою. Вперше вона почала приймати біткойни у 2014 році.

«Кожному, хто бере участь у проєкті, має бути надзвичайно соромно за це рішення співпрацювати з шахраями Понці, що спалюють планету», – написав Завінскі 3 січня. Маючи на увазі «Схему Понці» – тобто класичну фінансову піраміду, коли наявні інвестори отримують кошти, внаслідок напливу нових інвесторів. А також той факт, що криптовалюти критикують через їхній вплив на довкілля.

Пітер Лінс, який створив рушій Gecko, що лежить в основі Firefox, також емоційно відповів Mozilla у Twitter: «Що. За. Реальне. Лайно. Ви повинні були бути кращим за це». І справа не тільки в повідомленнях Завінскі та Лінс, багато відповідей до твіта Mozilla є дуже жорстокими.

Пізніше Mozilla прокоментувала ситуацію у твіттері:

«Минулого тижня ми розмістили у Твіттері нагадування, що Mozilla приймає пожертви у криптовалюті. Це призвело до важливої ​​дискусії про вплив криптовалюти на навколишнє середовище». – заявили в організації.

В Mozilla також повідомили, що організація «перевірить, чи відповідає наша поточна політика щодо пожертв у криптовалюті нашим кліматичним цілям», і поки цей огляд буде проводитися, вона призупинить приймати криптовалютні пожертви. В Mozilla пообіцяли, що огляд буде «прозорим процесом» і що в ньому будуть «регулярні оновлення».

Однак Mozilla не повністю відмежовується від децентралізованих технологій, таких як криптовалюта, заявляючи, що «децентралізовані веб-технології продовжують залишатися важливою для нас сферою».

«Я радий, що Mozilla змінила курс. Вони відіграють вирішальну роль у тому, щоб інтернет залишався відкритим та вільним. Я також вдячний за підтримку всіх шанувальників Mozilla, які допомагають їм дотримуватися тих ідеалів, на основі яких вони були засновані» – заявив Лінс у коментарі The Verge.

Завінскі відповів на рішення Mozilla у блозі, де він продовжив свою різку критику. Ось уривок (включені посилання є його):

«Я щасливий за свою роль в тому, щоб змусити їх скасувати це жахливе рішення. Криптовалюти — це не лише апокаліптична екологічна катастрофа та схема піраміди для великих дурнів, але й неймовірно токсичні для відкритої мережі — ще один ідеал, який підтримувала Mozilla. Тому я сподіваюся, що після того, як вони «проведуть свій огляд», то прийдуть до очевидного рішення: «Поховайте це в пустелі. Носіть рукавички».