Рейс PS752 авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” було збито двома ракетами після вильоту з Тегерану 8 січня 2020 року. Іран тоді поклав провину за катастрофу на людський фактор, заявивши, що підрозділ ППО прийняв літак Boeing 737-800 за американську ракету.

Загинуло 9 членів екіпажу, а також 167 пасажирів. Україна своєю чергою відкинула результати іранського розслідування катастрофи як “цинічну спробу” приховати правду.

За кілька днів до другої річниці катастрофи Асоціація сімей загиблих почала використовувати хештег #IWillLightACandletoo на знак солідарності. Але сім’ї 176 жертв виявили, що повідомлення з хештегом #IWillLightACandletoo, а також його перська версія, не демонструвалися в Instagram іншим користувачам.

В автоматичній відповіді Instagram повідомлялося, що пости “були обмежені, оскільки спільнота повідомила про певний контент, який може не відповідати Керівництву спільноти Instagram”. Невідомо, хто і чому повідомив про хештег, але експерт з кібербезпеки з Близького Сходу Амір Рашиді підозрює, що це було організованою акцією.

Блокування було знято майже через 24 години та лише після того, як кілька активістів та медіаорганізацій безпосередньо звернулися до відповідальних осіб соцмереж Instagram та Meta.