Компанія Google у рамках віртуальної присутності на виставці CES 2022 опублікувала в блозі свого роду програмну заяву, в якій вказала основні напрямки розвитку екосистеми Android з точки зору зручності для користувачів. Подивимось, про що йдеться.

Власники пристроїв Apple вже давно звикли до того, що всі пристрої та послуги всередині яблучної екосистеми досить тісно інтегровані. Навушники, які автоматично підключаються до всіх пристроїв в межах одного Apple ID, можливість продовжити роботу в офісній програмі, закривши його на iPad і відкривши на Mac рівно те саме місце в документі, і багато іншого.

На 2022 рік Google запланувала впровадження (або розвиток чинних) функцій, які наблизять досвід власників Android-пристроїв до рішень конкурента.

Fast Pair

Функція Fast Pair забезпечує миттєве налаштування та сполучення пристроїв, викликаючи спеціальну програму для встановлення та передачі облікових даних Google. Компанія розширює функціональність Fast Pair за межі аудіозв’язку з пристроями, навушниками, динаміками та автомобілями, а також поширює її на телевізори та пристрої «розумного будинку».

Google представила стратегію розвитку екосистеми Android на 2022 рік

Через кілька тижнів, коли користувач увімкне навушники з підтримкою Fast Pair, його Chromebook автоматично виявить їх і виконає пару в один клік. Якщо ж ви придбаєте новий Chromebook наприкінці цього року, то зможете використовувати свій Android-смартфон для його швидкого налаштування та отримати миттєвий доступ до всієї збереженої інформації, такої як логін Google та пароль Wi-Fi.

Також в Android з’явиться вбудована підтримка протоколу Matter для швидкого підключення нових пристроїв розумного будинку з підтримкою Matter до вашої мережі, Google Home та інших супутніх програм всього за кілька дотиків.

Блокування та розблокування пристроїв

Найближчим часом Chromebook можна буде автоматично розблокувати не лише за допомогою Android-смартфону, а й годинником з WearOS. А з цифровим автомобільним ключем ви можете використовувати сумісний телефон Samsung або Pixel для блокування, розблокування і запуску підтримуваних автомобілів BMW зі свого телефону.

Google представила стратегію розвитку екосистеми Android на 2022 рік

Щобільше, приблизно з кінця 2022 року, на телефонах з технологією Ultra Wideband (UWB) не доведеться навіть виймати телефон із кишені, щоб використовувати його як ключ від автомобіля. Крім того, можна буде передавати такі ключі друзям та родичам, якщо їм знадобиться позичити вашу машину.

Виконання завдань та обмін даними

Аудіо. Тут все просто: якщо ви в навушниках дивитеся фільм на планшеті Android і отримуєте телефонний дзвінок, фільм буде призупинено, а звук у навушниках автоматично перемкнеться на ваш Android-телефон, а потім знову на фільм, коли ви закінчите розмову.

Також зʼявиться просторове аудіо. Воно дозволить відчути, що ви справді перебуваєте десь у середині фільму, адаптуючи звук залежно від руху голови та позиціонуючи звук у просторі навколо. У яких саме навушниках зʼявиться ця технологія, Google не уточнює.

Google представила стратегію розвитку екосистеми Android на 2022 рік

Зручність. Пізніше цього року, якщо ви працюєте на Chromebook, а Android-смартфон знаходиться поза прямою досяжністю (наприклад, заряджається в іншій кімнаті), ви зможете залишатися на зв’язку, отримуючи доступ до програм чату з телефону прямо на Chromebook. Google також додасть Camera Roll у Phone Hub, що дозволить отримати доступ до останніх фотографій та відеороликів лише одним клацанням миші.

Голосовий помічник. Пізніше цього року ви зможете використовувати свій голос для прогрівання та охолодження автомобіля, замикання та відмикання замків та отримання різної інформації (наприклад, про те, скільки залишилося заряду батареї) з усіх пристроїв з підтримкою Assistant. Найближчими місяцями ці можливості з’являться спочатку на автомобілях Volvo, а потім і на інших. Яких саме “інших” — не уточнюється.

Android та Windows

Google звернула увагу на користувачів найпоширенішої десктопної ОС. Пізніше цього року, під’єднавши телефон Android до комп’ютера Windows за допомогою функції Fast Pair, ви зможете швидко налаштувати аксесуари Bluetooth, синхронізувати текстові повідомлення та обмінюватися файлами за допомогою функції Nearby Share.

Google представила стратегію розвитку екосистеми Android на 2022 рік

Компанія повідомила, що співпрацює з Acer, HP та Intel, щоб привнести нові можливості до деяких ПК з Windows до кінця року.