Як повідомляє агентство Reuters з посиланням на Chainalysis, злочини, пов’язані з криптовалютами, минулого року досягли рекордного рівня: з незаконних адрес було отримано $14 млрд у цифрових валютах, що на 79% більше, ніж $7,8 млрд у 2020 році.

Під «незаконними адресами» маються на увазі криптовалютні гаманці, пов’язані зі злочинною діяльністю, на зразок вимагання та шахрайства.

За даними Chainalysis, на початок 2022 року на таких незаконних адресах вже зберігається криптовалют на суму понад $10 млрд, причому більша частина цієї суми припадає на гаманці, пов’язані з крадіжкою криптовалют.

Chainalysis: криптовалютні злочини досягли у 2021 році історичного максимуму

Chainalysis також повідомляє, що зростання децентралізованого фінансування (DeFi), яке сприяє кредитуванню в криптовалюті поза традиційними банківськими операціями, стало важливим фактором збільшення кількості вкрадених коштів та шахрайств та зростання загального рівня криміналу.

У 2020 році з платформ DeFi було викрадено криптовалюти на суму близько 162 мільйонів доларів, що становило 31% від загального обсягу викраденого за рік. Це на 335% більше, ніж загальна сума, викрадена з платформ DeFi у 2019 році.

У 2021 році ця цифра зросла на неймовірні 1330% і склала 2,3 млрд доларів. Причиною такого вибухового зростання шахрайства, на думку Chainalysis, стали помірні прибутки від децентралізованих токенів, таких як Shiba Inu. Обсяг транзакцій DeFi виріс на 912% у 2021 році через інтерес інвесторів до спекуляцій на токенах DeFi.