Каліфорнійський стартап TuSimple, що спеціалізується на автоматизації вантажного транспорту, успішно продемонстрував готовність свого автопілота до самостійної роботи. Безпілотна вантажівка компанії без людини в кабіні проїхала 128 км по одному з найбільш активних маршрутів вантажних перевезень на заході США. Експеримент проходив на дорогах загального користування та завершився без зауважень зі сторони американських контролюючих органів.

На початку листопада минулого року представники TuSimple повідомили, що досягли достатнього прогресу в розробці автономних технологій, щоб називати свою платформу повністю безпілотною. Тоді ж президент і виконавчий директор стартапу Ченга Лу повідомив, що TuSimple ініціював серію тестових рейсів без участі страхуючих водіїв за кермом і розпочав обговорення цієї програми випробувань із дорожніми регуляторами США. Заявку схвалили досить швидко — з моменту анонсу і до проведення тесту минуло менш як два місяці.

Під час підготовки до рейсу стартап не став обирати найлегші та безлюдні траси. Навпаки, у компанії вирішили поїхати по шосе I-10 – одному з головних вантажних маршрутів США, що з’єднує Лос-Анджелес, штат Каліфорнія, і Джексонвілл, штат Флорида. Конкретна ділянка для тесту була обрана від залізничного вокзалу у Тусоні, штат Аризона, і до розподільчого центру у Фініксі в тому ж штаті. За схожим маршрутом безпілотні вантажівки їздитимуть у майбутньому, коли компанія комерціалізує свою діяльність, зазначають в TuSimple.

Безпілотна вантажівка TuSimple здійснила першу поїздку без страхуючого водія

Робофурі пощастило попрацювати у сприятливих погодних умовах, проте рухалася вона у темний час доби – випробування розпочалися о 21:00. За словами Лу, велика кількість далекобійників працює саме пізно ввечері, при цьому це ще не ніч і на дорозі ще багато машин. Безпілотний автомобіль їхав як вузькими дорогами, так і шосе, мав справу зі з’їздами та заїздами, зупинявся на світлофорах і перехрестях, а також змінював смуги руху, знаходячись посеред реального трафіку. Поїздка завдовжки 128 км зайняла у вантажівки TuSimple близько 80 хвилин.

В якості запобіжного заходу за робофурою слідувала поліцейська машина без спецсигналів, вона трималася на відстані 1,5 км на випадок ДТП. Крім цього, перед робомобілем на відстані 8 км та за ним на відстані близько кілометра їхали інженери-оператори – співробітники стартапу стежили за загальною ситуацією на дорозі та за можливими аномаліями у поведінці вантажівки. Втім, автопілот подолав весь маршрут без жодних відхилень. До речі, робофура їхала не пустою і в результаті також успішно доставила цілком комерційний вантаж – хоча цей рейс був демонстрацією саме технологічних, а не комерційних можливостей технології TuSimple.

 

«Коли ви можете продемонструвати, що здатні відмовитись від водія навіть на одному популярному для комерційних операторів маршруті, це вже не науковий проект. Це інженерна робота, яка вимагає часу, капіталу та значущої наполегливої роботи від нашої команди, але ми абсолютно впевнені, що станемо першою компанією, що здійснить повномасштабне комерційне впровадження автономних вантажівок», – заявив Лу.

Наразі TuSimple працює в парі з автовиробником Navistar – генеральним партнером компанії та одним із головних постачальників вантажівок у США. Саме його автомобілі братимуть участь у процесі первинної комерціалізації бізнесу стартапу, але в майбутньому компанія має намір створити також повністю нове рішення, розроблене з нуля під автономні перевезення вантажів, зокрема, для поштових служб UPS і DHL. Цікаво, що перші робофури TuSimple оснащуватимуться кермом для того, щоб люди могли брати на себе виконання маневрів, на які ще не буде здатен автопілот — таких як рух по території сортувального центру, а також процес з’єднання і роз’єднання тягача та причепа.

Станом на сьогодні стартап націлений на запуск перших комерційних рейсів у 2024 році, а роком раніше він планує організувати своє перше автопілотне «турне» між побережжями США. За оцінкою TuSimple, на зарплату водіям нині припадає близько 40% від усіх операційних витрат у сфері вантажних перевезень. В компанії стверждують, що експлуатація системи автопілотування, навіть з урахуванням усіх супутних витрат по її обслуговуванню, обходитиметься «значно дешевше». Крім того, від автопілота очікують на 10% економнішу в плані витрат пального їзду.

«Автопілот – це саме те, що потрібно, аби вирішити дуже велику проблему, з якою нині зіткнулася галузь, — говорить Лу. – З одного боку, попит на вантажні перевезення продовжує зростати з розвитком електронної комерції та економіки на вимогу. З іншого боку, пропозиції відверто не вистачає. У нас замало водіїв, значна текучка кадрів, зростають витрати на безпеку і, звісно, екологічні проблеми. Усе це призводить до утворення вузького місця в ланцюжку поставок.

А ще люди все менше хочуть працювати далекобійниками. Тож без автоматизації цієї сфери дійсно не обійтися».

Джерела: TechCrunch, hightech.plus, CNET